Propunerea României în Basel III, votată de miniștrii europeni de Finanțe în ECOFI

Adrian Câciu. FOTO Facebook Adrian Câciu

Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeanã au ajuns la un acord general referitor la revizuirea normelor bancare ale UE pentru alinierea la prevederile Acordului Internațional Basel III la reuniunea Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), desfãșuratã la Bruxelles, în 8 noiembrie 2022.
Mãsurile au ca scop întãrirea rezilienței sectorului bancar în fața unor eventuale șocuri economice viitoare, dar vor contribui și la redresarea economicã post pandemie și la tranziția cãtre neutralitate climaticã.

“La propunerea țãrii noastre, a fost aprobatã prelungirea cu doi ani a actualului regim de reglementare a datoriei publice emisã în moneda altui stat membru. Este un succes pentru noi și pentru restul statelor membre pentru cã, astfel, va fi asigurat accesul egal la finanțare în condiții similare pentru toate țãrile și va fi asiguratã tranziția mai linã la standardele prudențiale. Totodatã, România va depune toate eforturile pentru operaționalizarea în cel mai scurt timp a Bãncii de Investiții și Dezvoltare în vederea menținerii acesteia pe lista bãncilor exceptate de la prevederile cerințelor de capital.”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Printre subiectele discutate de cei 27 de miniștri de Finanțe ai ECOFIN s-au numãrat: impactul economic și financiar al agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, precum și stadiul implementãrii Mecanismului de Redresare și Reziliențã. Pe agendã s-a mai aflat raportul anual al Consiliului Fiscal European (EFB), în care este evaluatã politica fiscalã din timpul redresãrii economiei dupã pandemia de Covid-19 și sunt actualizate propunerile de reformã a cadrului fiscal al UE. De asemenea, Comisia Europeanã a prezentat o notã de informare dupã reuniunea miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor bãncilor centrale din G20 și a reuniunii anuale a FMI.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*