Prima conferință pe tema „Criptomonedele – perspectiva juridică”, într-un barou din țară

Prima conferință pe tema „Criptomonedele - perspectiva juridică”, într-un barou din țară.

Piața crypto și blockchain ia din ce în mai mare amploare în România, nu doar prin intermediul platformelor existente, dar și prin diferitele tipuri de tranzacționări și numărul investitorilor implicați. Necesitatea unui cadru legislativ intern bine definit, pe lângă afilierea la reglementările internaționale, dar și specializarea unor anumite bresle în înțelegerea și aplicarea acestor reglemetări, toate acestea devin un imperativ odată cu dezvoltarea celei mai noi tehnologii, susține Marius Morra.

Joi, 8 iulie 2021, CEO-ul și cofondatorul platformei TOKERO a realizat un demers fără precedent în România împreună cu Bogdan Ghera, avocat specializat în Achiziții și Fuziuni: prima conferință într-un barou din România, pe tema „Criptomonedele – perspectiva juridică”, moderată de Lucian Săuleanu, Decanul Baroului Dolj. Evenimentul a avut loc la Craiova, în incinta Baroului Dolj și a avut ca scop inițierea avocaților în noua tehnologie.

„Ne bucurăm să sprijinim formarea profesională a unor categorii de profesioniști care sunt deja impactate de tranzacțiile cu criptomonede, iar conducerea Baroului Dolj a arătat o deschidere deosebită pentru organizarea acestei conferințe în scopul formării avocaților în acest domeniu cu provocări inedite”, afirmă Morra, care a expus cu precădere contextul global și național din punct de vedere comercial al acestui domeniu.

La rândul său, avocatul Bogdan Ghera a subliniat directivele și inițiativele legale europene și naționale.

„Chiar dacă sistemul blockhain și aplicațiile crypto au fost gândite peer-to-peer (de la o persoană la alta), cu un grad mare de privacy, există o nevoie acută de reglementare pe această zonă. La nivel european există deja Directiva a cincea privind spălarea banilor (Directiva 2018/843 – AMLD V), adoptată în cursul anului 2018. Aceasta vine si definește <moneda virtuală> drept o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și care poate fi transferată, stocată și tranzacționată în mod electronic”, precizează acesta.

El a subliniat faptul că în România există deja nu mai puțin de 3 acte normative referitoare la criptomonede:

1 – Codul Fiscal (Legea 227/2015) – în privința modalității de impozitare a criptomonedelor;

2 – Legea 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, care definește criptomonedele și furnizorii de portofele digitale – Art. 2 și Art. 301;

3 – Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi pentru dispunerea unor măsuri de transpunere a Directivei (UE) 2019/713.”

Următorul pas, precizează Morra, este avansarea unor discuții detaliate cu avocații pe teme juridice și deschiderea unor serii de dezbateri și cu contabilii, „altă breaslă care deja are multe semne de întrebare în clasificarea corectă a criptomonedelor.”

Pentru o mai bună înțelegere a fenomenului de către cei interesați, TOKERO a lansat platfoma de cursuri gratuite Prima Criptomonedă, https://primacriptomoneda.ro/.

TOKERO este una dintre cele mai mari platforme de schimb de criptomonede din România și prima de acest tip care are și o componentă educațională încorporată și care aliniază România la nivel global ca experiență de utilizare, rapiditate de tranzacționare, siguranță și listare de produse.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*