Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, deputatul Ștefan Mușoiu, s-a întâlnit cu ambasadorul Chinei în România

Deputatul Ștefan Mușoiu. FOTO Paul Alexe

La solicitarea ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, deputatul Ștefan Muşoiu, a avut luni, 12 decembrie 2022, la Palatul Parlamentului, o întrevedere cu E.S. Han Chunlin, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România.

Excelența sa a apreciat oportunitatea acestei întâlniri, în spiritul interesului reciproc faţă de intensificarea şi diversificarea cooperării dintre cele două state, salutând prietenia tradiţională dintre România şi Republica Populară Chineză, marcată de 73 de ani de relaţii diplomatice.

Președintele Ștefan Mușoiu a exprimat satisfacţia cu privire la buna colaborare româno-chineză, de-a lungul timpului, reiterând deschiderea părţii române pentru consolidarea “dialogului bilateral onest și constructiv, prin care să înregistrăm progrese în proiectele de cooperare economică de pe agenda comună și eventuale proiecte noi adaptate potențialului real de materializare, în concordanță cu interesele strategice ale României”.

„Ne dorim ca Parteneriatul Amplu de Prietenie și Cooperare dintre statele noastre să genereze rezultate pragmatice, utile cetățenilor noștri, cu luarea în considerare a intereselor legitime ale ambelor țări și a priorităților lor generale de dezvoltare economică, socială și politică”, a subliniat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

Oficialul român a reiterat menținerea angajamentului României de a păstra abordarea multifațetată a relațiilor UE-China, așa cum este stabilită în Perspectiva Strategică UE 2019, bază pentru un angajament pragmatic, principial, inclusiv în vederea actualizării acestei perspective în domenii relevante precum inovarea, dezinformarea, rolul Chinei în cadrul organizațiilor internaționale, rolul global al UE.

În context, președintele Mușoiu a menționat Summit-ul UE-China din aprilie 2022, care a demonstrat că UE și China sunt parteneri maturi, capabili să dialogheze chiar și pe aspecte asupra cărora există diferențe de poziție notabile.

Totodată, summit-ul a reprezentat o oportunitate de a discuții despre cooperarea cu privire la mai multe provocări comune, cum ar fi securitatea alimentară globală, schimbările climatice, tranziția energetică, amenințările sporite la adresa securității cibernetice, noul acord privind prevenirea pandemiei, precum și extinderea Acordului privind protecția indicațiilor geografice în viitorul apropiat.

E.S. domnul ambasador Han Chunlin a afirmat că apreciază importanţa Parteneriatului Amplu de Prietenie şi Cooperare dintre România şi R.P. Chineză, exprimând dorința de a dezvolta cooperarea bilaterală pragmatică, stabilă și sănătoasă.

Ambele părţi au apreciat rolul diplomaţiei parlamentare în susţinerea cooperării dintre cele două state, dialogul la nivelul comisiilor parlamentare de specialitate putând contribui esential la consolidarea și dinamizarea relaţiilor bilaterale.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*