Peste 76.000 de acte de reglementare au fost emise, între 2022 și 2024, de Agențiile pentru Protecția Mediului din toată țara

Peste 76.000 de acte de reglementare au fost emise, între 2022 și 2024, de Agențiile pentru Protecția Mediului din toată țara. FOTO ANPM

76.058 de acte de reglementare au fost emise, între 2022 și 2024, de Agențiile pentru Protecția Mediului (APM) din toată țara, conform datelor Biroului Sinteză și Rapoarte, din cadrul Direcției Generale Monitorizare Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), anunțate de Președintele instituției, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

„Activitatea din domeniul Reglementărilor, atât la nivelul APM, cât și ANPM se derulează fără probleme, o dovadă fiind și numărul mare de proiecte, pentru care s-au emis diferite tipuri de avize, decizii și autorizații, cel puțin pe parcursul ultimilor trei ani. Astfel, între 2022 și 2024, totalul actelor de reglementare emise de APM a ajuns la 76.058, din care doar în 2024 au fost emise 24.103. Făcând o medie a actelor emise anul trecut, reiese o cifră anuală de 574 de acte de reglementare, pentru fiecare din cele 42 de agenții județene și a Municipiului București. Mai mult decât atât, dacă la aceste acte de reglementare adăugăm și clasările emise de agenții în ultimii trei ani – care totalizează 178.800 de documente și implică, de asemenea, analiză a dosarelor – rezultă o cifră enormă, care arată volumul real de muncă, din activitatea de autorizare: 254.858 de documente. Și dacă tot facem calcule, împărțind acest număr total de documente la 365 de zile ale unui an rezultă o cifră de 698 de acte emise în fiecare zi, la nivel national”, a spus Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele ANPM.

Actele de reglementare – cum sunt avizele de mediu, deciziile etapei de încadrare, revizuirile unor acte de reglementare, acordurile și autorizațiile de mediu sau autorizațiile integrate – se eliberează la cererea unor companii de stat sau private, care desfășoară activități cu impact asupra mediului. Clasările, adică acele documente care atestă faptul că o activitate sau un proiect local nu au impact asupra mediului, sunt emise tot după analiza dosarelor, de către specialiștii APM.

La  nivelul ANPM, numărul actelor de reglementare a ajuns doar anul trecut la 118, cifră importantă având în vedere complexitatea actelor gestionate la nivelul agenției naționale, prin care sunt avizate exclusiv proiectele de infrastructură mare rutieră sau feroviară ori activitățile desfășurate pe teritoriile mai multor județe. Și aici, specialiștii ANPM din domeniul „Controlul Poluării și Reglementări”, precum și „Conservarea Naturii, Biodiversitate” sprjină constant toate proiectele de infrastructură mare și de dezvoltare a unor activități, după ce se asigură că impactul proiectelor respective asupra mediului va fi redus la minimum, iar titularii își respectă obligațiile de mediu.

Activitate de autorizare intensă, în prima lună a lui 2025

Potrivit datelor sintetizate la nivelul ANPM, doar în luna ianuarie a acestui an, la nivelul agențiilor pentru protecția mediului din țară, s-au înregistrat, la nivel national 4.258 de documente, dintre care 1.316 acte de reglementare și 2.942 de clasări.

„Avem o relație foarte bună cu toate instituțiile publice sau companiile implicate și nu există blocaje sau alte dificultăți, în activitatea de autorizare, atâta vreme cât titularii activității aduc toate documentele necesare. Procedura este foarte clară, fiind realizată conform transpunerii legislației europene, în legislația din România, cu respectarea tuturor termenelor stabilite pentru fiecare etapă în parte, așa că pot spune că nu există niciun fel de sincope în procesul de reglementare”, subliniază Președintele ANPM.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*