Orașe din Ungaria, conectate cu Târgu Mureș și Cluj-Napoca prin zborurile Aeroexpress Regional

Cursele Aeroexpress Regional leagă vestul țării de Ungaria. FOTO Aeroexpress Regional
Cursele Aeroexpress Regional leagă vestul țării de Ungaria. FOTO Aeroexpress Regional

Timp de două luni, cu începere din data de 5 septembrie, vom putea circula de trei ori pe săptămână cu zborurile Aeroexpress Regional care vor conecta Budapesta cu Cluj-Napoca și Debreţinul cu Târgu Mureș și Cluj-Napoca. Partenerul companiei aeriene maghiare startup-ul Aeroexpress Regional este BASe Airlines, care este prezentă pe piață de 31 de ani și a acumulat o experiență considerabilă în domeniul zborurilor regionale din Europa.

Potrivit comunicatului de presă al Aeroexpress Légiforgalmi Zrt., zborurile regionale constituie de un deceniu un domeniu neacoperit al pieței aviatice maghiare, de aceea, cu o perioadă introductivă vor fi evaluate reacțiile călătorilor, astfel a fost formată o nouă societate pe acţiuni împreună cu societatea BASe Airlines Zrt. înființată în 1991 cu capital 100% maghiar. Întreprinderea cu numele de brand Aeroexpress Regional, în cooperare cu compania administratoare a Aeroportului Internațional Debrețin, pregătește cu începere din septembrie o operațiune introductivă de două luni de zile, creând o legătură aeriană mult așteptată între orașele din Transilvania și Ungaria, pentru care a început deja vânzarea biletelor.

Cursele vor pleca în zilele de luni, miercuri şi vineri pe ruta Budapesta – Cluj-Napoca – Debreţin – Târgu Mureș –Debreţin – Cluj-Napoca – Budapesta, deci vor deservi în mod simultan traficul de pasageri a mai multor orașe, zburând pe o rută specială „dublu W”. Prețurile biletelor variază de la 40 la 90 de euro pe sens și este o curiozitate în sine faptul, că programul de zbor care leagă Budapesta de Cluj-Napoca permite călătorii dus-întors care pot fi completate într-o zi lucrătoare, ceea ce reprezintă o alternativă deosebit de valoroasă pentru călătorii de afaceri. Pasagerii din Cluj-Napoca pot face o vizită fulger similară în Debrețin, în timp ce între Debreţin și Târgu Mureș va circula o cursă dus-întors.

Coproprietarul fondator al Aeroexpress Regional este BASe Airlines, care a participat pe vremuri deja şi la operarea zborurilor regionale ale Malév cu cele trei avioane ale sale de tip Embraer 120. Aşa cum a relatat căpitanul instructor Zoltán Ármai, directorul BASe Airlines, pe lângă îndeplinirea cu succes a sarcinilor turistice italiene, croate, daneze și spaniole și de servicii publice, compania lor efectuează de ani lungi zboruri regulate în Finlanda, la solicitarea statului finlandez. Încă de la început, baza centrală a companiei a fost Aeroportul Internațional Ferenc Liszt din Budapesta, iar în ultimii 17 ani aeronavele sale au petrecut în aer peste 23 de mii de ore şi în această perioadă au fost efectuate aproximativ 27 de mii de aterizări fără incidente.

Grupul Aeroexpress a fost fondat de Dániel Somogyi-Tóth, cunoscut publicului larg ca dirijor, organist și chiar ca lider al Muzeului de Aviație Ferihegy Aeropark, care a devenit unul dintre cele mai populare centre tematice de experiență din țară.

După cum subliniază în anunț: împreună cu partenerii săi, în ultimii ani au investit o muncă intensă în dezvoltare și s-au concentrat în mod special pe domenii care lipsesc din capacitatea actuală de zbor a Ungariei – în acest cadru au efectuat recent primele zboruri cu hidroplanul pe Balaton şi pe Dunăre.

Dániel Somogyi-Tóth a atras atenția asupra faptului că Aeroexpress Regional – completând serviciile companiilor aeriene care operează zboruri europene – dorește să ofere o alternativă care poate însemna un pas înainte în conectarea destinațiilor din regiune situate la o distanţă suficientă, însă care sunt greu accesibile rutier sau pe calea ferată. Este relevant, că înainte de pandemie operau în Europa peste 60 de companii aeriene regionale, care de exemplu în 2017 au transportat 77 de milioane de pasageri, efectuând aproximativ un milion de zboruri pe 2700 de rute.

Printre proprietarii fondatori îl putem găsi şi pe producătorul dr. Dániel Vadász, astfel se poate afirma, că în spatele noului brand aerian emergent maghiar, alături de specialiști în aeronautică având o vastă experienţă, s-a format şi un management remarcabil.

Cofondatorul subliniază în comunicatul său: întrucât în ultimii ani BASe Airlines a participat la dezvoltarea circulaţiei aeriene regionale în mai multe țări europene, este un pas logic și evident ca în dezvoltarea circulaţiei aeriene regionale a Ungariei Aeroexpress Regional să coopereze cu ei. – Pot spune, în numele tuturor colegilor implicați în dezvoltare, că acest proiect este una dintre cele mai importante angajamente din viața noastră. Întreprinderea noastră a pornit cu sediul în Debrețin, oraș cu care au numeroase legături mai mulți membri ai managementului şi care este situat în centrul geografic al bazinului carpatic şi ca cel mai mare oraș din provincie maghiar, are un rol proeminent din punct de vedere cultural și logistic. Acest rol accentuat va fi cu atât mai important în următorii ani, cu cât investițiile în curs vor aduce – pe lângă dezvoltarea economică – și o creștere demografică semnificativă, a adăugat fondatorul.

Avionul de pasageri cu turbopropulsoare de tip Embraer 120 ER de fabricație braziliană, utilizat de compania aeriană, a fost dezvoltat special pentru operarea eficientă și economică a zborurilor regionale pe distanțe scurte. Are o rază de acțiune de 1750 km, iar lungimea fuzelajului și anvergura aripilor sunt ambele de 20 de metri. Viteza de croazieră corespunzătoare de 552 km/h este asigurată de două motoare Pratt&Whitney de 1800 de cai putere fiecare, iar altitudinea maximă de croazieră a aeronavei este de 8.500 de metri.

În cursul introducerii brandului Aeroexpress Regional, o atenție deosebită va fi acordată relațiilor publice: aeronava Embraer ar fi fost unul dintre participanții paradei aeriene amânate din 20 august, împreună cu hidroplanul grupului de societăţi. Cu toate acestea însă, conform planurilor, cei interesați vor putea vedea în viitorul apropiat aeronavele Aeroexpress în mai multe locuri; Aeropark, partenerul grupului de societăţi, intenționează să includă compania aeriană în activitățile sale educaționale populare.

Denumirea istorică Aeroexpress evocă una dintre primele companii aeriene din Ungaria: fiind fondată în 1922, ca brand inovator, din 1923 a operat zboruri cu hidroplanul din centrul Budapestei la Viena, fiind astfel şi una dintre primele companii aeriene din lume. Datorită acestui fapt, anul viitor vom putea aniversa 100 de ani de aviație publică internațională maghiară.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*