Orange România face pași suplimentari pentru atingerea #NetZeroCarbon: noi centre de interconectare folosesc resurse alternative de energie

FOTO Orange

În linie cu angajamentul Grupului Orange de a atinge neutralitatea CO2 până în 2040, Orange România anunță instalarea a peste 200 de noi panouri solare pe acoperișul centrului de interconectare comunicații din Timișoara. Acesta se adaugă centrelor din Constanța (noiembrie 2022) și Brașov (mai 2023), pe acoperișul cărora s-au dat în funcțiune primele panouri solare. În total, în acest moment, aproximativ 650 de panouri solare sunt instalate și funcționale.

Producția anuală de energie estimată pentru cele trei centre este echivalentă cu un consum mediu anual al ~300 de gospodării ce au un consum mediu lunar de 100kWh fiecare. În zilele cu soare (în zilele de vară, în intervalele orare cu iradiere maximă), prin intermediul panourilor se poate acoperi 80% din consumul Data Centerelor.

În același timp, 133 de stații de telecomunicații (site-uri) au deja panouri solare, cu o producție anuală de energie estimată echivalentă cu un consum anual al ~650 de gospodării ce au fiecare un consum mediu lunar de 100 kWh. De asemenea, și în cazul site-urilor, în zilele cu soare (în zilele de vară, în intervalele orare cu iradiere maximă), panourile pot acoperi 80% din consum.

Pentru reducerea amprentei de dioxid de carbon asociată rețelei Orange, compania a anunțat la finalul anului trecut un program derulat pe o perioadă de 4 ani. Conform strategiei, prima etapă a inițiativei se derulează până în 2024 și urmărește dotarea cu panouri solare a 300 de site-uri de rețea, alături de 4 centre de interconectare comunicații și centre de date, urmând ca numărul acestora să continue să crească în a doua etapă, ce va dura până în 2026.

Acest program este complementar altor acțiuni #PentruMâine de protecția mediului, care au contribuit la o reducere a consumului de energie în 2022 de aproximativ 4GWh, precum:

înlocuirea surselor de curent continuu de pe locațiile de telecomunicații Orange cu unele de generație mai nouă, eficiente energetic.

înlocuirea instalațiilor de răcire tip compresor din sălile tehnice ale centrelor de date cu instalații tip free-cooling.

decomisionarea echipamentelor IT sau de rețea învechite tehnologic și înlocuirea cu altele noi, care îndeplinesc multiple funcții și sunt mai eficiente energetic.

implementarea de funcții de reducere a consumului de energie pe echipamentul radio în funcție de tehnologie, timp și trafic.

oprirea capacităților radio de tehnologii mai vechi a căror funcție se regăsește în tehnologiile radio noi.

„În calitate de lider al pieței de telecomunicații din România, recunoaștem nevoia urgentă de a fi mult mai atenți la impactul pe care-l avem asupra mediului înconjurător, care necesită acțiune colectivă din partea tuturor sectoarelor societății. Investim în infrastructura de rețea pentru a oferi clienților noștri cea mai bună experiență de conectivitate și cele mai rapide rețele de fix și mobil 5G+ la nivel național, dar și în soluții prin care consumul nostru să fie mai responsabil. Înțelegem că operațiunile noastre au impact asupra mediului, astfel implementăm măsuri pentru a ne reduce amprenta de carbon, creșterea energiei regenerabile din rețeaua Orange fiind doar una dintre acțiunile noastre prioritare. Angajamentul Orange este de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2040″, a declarat Marius Maican, Technology Director, Orange România.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*