Oradea, primul oraș din România cu terminal cargo aerian

FOTO Consiliul Județean Bihor

Astăzi, 7 iunie, a avut loc lansarea oficială a proiectului CTPark Oradea Cargo Terminal, la Aeroportul din Oradea, o investiție privată a companiei CTP România.

Desfășurat pe un teren cu o suprafață de 14,4 hectare, proiectul industrial CTPark Oradea Cargo Terminal va avea o suprafață totală de peste 60.000 mp. Acesta va cuprinde trei clădiri independente și infrastructură aeroportuară în suprafață de 22.100 mp, care include calea de rulare, platforma de acces, rulare și parcare a aeronavelor.

Lansarea proiectului a fost marcată printr-o conferință de presă la Aeroportul Oradea, susținută de Ilie Bolojan, Președintele Consiliului Județean Bihor, Alina Silaghi, Directorul General al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, Răzvan Horga, Directorul Aeroportului Oradea Ana Dumitrache, Country Head CTP Romania, și Valentin Roșu, Construction Director CTP Romania.

CTPark Oradea Cargo Terminal este primul proiect industrial cu un terminal cargo aerian din România.

„La momentul de față suntem în situația în care avem deja un contract semnat cu un viitor rezident și suntem în stadiu avansat de discuții pentru 50% din spațiu, inclusiv operatori de cargo. Ne bucurăm foarte mult de succesul acestui proiect și suntem aici, împreună cu toți partenerii, să garantăm livrarea la timp și în parametri. Fiind lideri pe piață în ceea ce privește parcurile industriale și logistice, nu avem doar un privilegiu, acela de a fi cunoscuți, ci și o mare răspundere și destul de multă presiune de a lucra la timp și în parametri de calitate cât mai ridicați”, a precizat Ana Dumitrache, Country Head CTP Romania

În prezent se derulează lucrările propriu-zise la terminalul cargo. Acestea au fost precedate de construirea căii de rulare care face legătura dintre platforma de staționare a aeronavelor și pista aeroportului. Compania CTP a construit calea de rulare în perioada 2-15 mai.

Răzvan Horga, Directorul Aeroportului Oradea, a declarat: „Este vorba despre un prim terminal cargo aerian din regiune care va permite deservirea aeronavelor direct de la platformă, fără a fi nevoie ca marfa să fie procesată altundeva, în afara perimetrului aeroportuar și mai apoi transbordată către locurile de parcare ale aeronavelor. Este o premieră, ne bucură să fim parte din acest proiect. Terminalul cargo vine să completeze și să suplimenteze eforturile pe care noi le facem pentru creșterea traficului de pasageri și dezvoltarea infrastructurii. Avem în derulare proiecte în valoare de 45 de milioane de euro, din fonduri europene.”

Terminalul cargo va avea o capacitate de procesare simultană a patru aeronave de categorie C, din familia Airbus 320 sau Boeing 737. Acesta ar urma să devină operațional până în 2023.

„Terminalul cargo de la Oradea este primul terminal cargo adevărat din România, iar acest proiect va pune Oradea pe harta orașelor care au terminale cargo funcționale. În mod cert, va fi un punct în plus în eforturile pe care noi le depunem în ceea ce privește atragerea de noi investitori și dezvoltarea afacerilor deja existente aici. Suntem foarte bucuroși că proiectul prinde viață anul acesta, pentru că noi ne-am propus să avem 11 titluri de parcuri industriale până la finalul anului 2022”, a adăugat Alina Silaghi, Directorul General al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea.

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a subliniat importanța dezvoltării infrastructurii de orice tip din județ, reiterând rolul pe care îl au autoritățile publice în a crea condiții pentru dezvoltarea economică:

„Vreau să le mulțumesc celor de la CTP, doamnei Ana Dumitrache și echipei dânsei, pentru opțiunea de a investi în Oradea și pentru seriozitatea cu care au abordat acest proiect. Este un proiect de infrastructură important pentru Oradea și județul Bihor, pentru că fără o infrastructură serioasă nu ai dezvoltare, nu ai investiții private. Ne-am propus, ca autoritate locală, să nu fim niște spectatori la ceea ce se întâmplă, ci să încercăm și noi să creăm condiții pentru dezvoltare. Sper ca în anii următori aeroportul să fie unul dintre hub-urile de dezvoltare și de conectivitate pentru Oradea și județul Bihor.”

Compania CTP va investi în următorii doi ani 36 de milioane de euro pentru materializarea proiectului la Aeroportul Oradea.

CTP este cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de proprietăți imobiliare logistice și industriale din Europa Continentală în funcție de suprafața închiriabilă brută, deținând peste 9,3 milioane de m² de spații în zece țări la 31 martie 2022.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*