OMRO IFN S.A. anunță rezultate financiare pozitive pentru primul semestru al anului 2023 susținute de brandul său digital Filbo

Georgiana Andrei. FOTO June Comm

 OMRO, instituția financiară dedicată sprijinirii antreprenorilor mici din România, a publicat la Bursa de Valori București performanțele financiare din primul semestru al anului 2023. Rezultatele indică o creștere semnificativă a veniturilor operaționale, cu o creștere de 32,6% față de anul precedent. În timp ce costurile operaționale și provizioanele pentru riscul de credit au rămas relativ constante, OMRO a înregistrat un rezultat net pozitiv de peste 431 mii de lei în primele 6 luni ale anului 2023, marcând o tranziție semnificativă către rezultate financiare pozitive, în completare cu istoria de acordare de împrumuturi în valoare de peste 90 de milioane de euro către antreprenorii mici.

Acest an este un moment semnificativ în evoluția OMRO prin trecerea la o platformă digitală completă, oferind tuturor clienților o experiență rapidă și simplificată pentru solicitarea de credite. În perioada ianuarie – iunie 2023, OMRO a acordat împrumuturi în valoare de 18,5 milioane de lei, dintre care aproximativ 80% sunt garantate prin Programele Europene de garantare ale Fondului European de Investiții, EaSI Guarantee Instrument și InvestEU. Aceste instrumente de garantare permit grupului OMRO să ofere sprijin financiar semnificativ, recuperând 80% din principalul și dobânda datorată de clienți în cazul întârzierilor semnificative. La finalul lunii iunie 2023, OMRO a înregistrat 1362 credite active.

„Pe fondul acestor evoluții, valoarea portofoliului de credite a crescut cu 15% față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind susținută în mare parte de noua platformă de originare digitală, filbo.ro. OMRO continuă să-și consolideze angajamentul de a sprijini mediul rural și comunitatea antreprenorială feminină, întrucât 54% din portofoliul nostru este dedicat mediului rural și 34% destinat femeilor antreprenor. Totodată, ne propunem să contribuim activ la impactul social pozitiv adus societății prin sprijinirea mediului antreprenorial. În prima jumătate a anului 2023 am acordat 286 de împrumuturi, susținând indirect 628 de locuri de muncă la nivel național”, a declarat Georgiana Andrei, Director General OMRO și Filbo.

De asemenea, OMRO și-a consolidat angajamentul față de bunele practici în domeniul creditării, obținând în 2022 o recertificare a codului său de conduită în microfinanțare de la Comisia Europeană, cu un scor de 99%, depășind cu mult pragul minim de 80% pentru conformitate.

În primul semestru al anului 2023, compania și-a susținut activitatea din soldurile disponibile din finanțările anterioare și a încheiat două contracte semnificative cu BNP Paribas, respectiv  o linie overdraft de 2 milioane de lei și un contract de credit de 5 milioane de lei și sunt în discuții pentru extinderea colaborării și în următorul an. De asemenea, compania a intensificat discuțiile pentru colaborări cu jucători importanți din piața financiară, atât locali, precum Banca Transilvania și CEC Bank, cât și internaționali, precum BERD, pentru a asigura necesarul de finanțare pentru anul 2024.

Este demn de menționat că, începând cu 1 ianuarie 2023, instituțiile financiare din România au adoptat Standardele Financiare Internaționale, aliniindu-se astfel cu practicile bancare europene. Acest pas reprezintă o continuare a angajamentului OMRO de a opera la cele mai înalte standarde internaționale.

Filbo, platforma online, lansată în 2020, oferă o soluție flexibilă și eficientă pentru clienții veniți atât prin canalul digital, cât și cei asistați de consilierii companiei. Cu un cost redus de originare, canalul digital rămâne un pilon important în strategia de dezvoltare a OMRO, generând 45% din numărul total de credite acordate în 2023, iar volumele disbursate sunt preconizate să crească semnificativ.

De-a lungul ultimului an de activitate, societatea  a stabilit parteneriate strategice cu jucători importanți din piață, precum Solo, Flip.ro și Easybill, pentru a extinde accesul produsului de finanțare Filbo direct din site-urile acestora. Această soluție de „embedded finance” a fost premiată în cadrul galei dedicate inovației financiare, Future Banking 2022, promițând să majoreze semnificativ volumele creditelor acordate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*