Ministrul Mircea Fechet a anunțat lansarea Programului de finanțare pentru eficiență energetică în clădiri publice

Mircea Fechet. FOTO Ministerul Mediului

Ghidul de finanțare privind Programul pentru creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice a fost trimis spre publicare la Monitorul Oficial, a anunțat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

 „Aș vrea să dau câteva detalii importante din acest ghid: în maxim 60 de zile de la data trimiterii ghidului la Monitorul Oficial, se vor putea încărca proiecte de finanțare, vom avea un buget de 451 milioane de lei și o supracontractare de 200%, ceea ce înseamnă că vom putea primi proiecte de aproximativ 1 miliard de lei pentru a le finanța de eficientizare energetică. Scopul programului este acela ca la sfârșitul lunii, facturile la energie să fie mai mici, ne propunem o reducere de cel puțin 35% a acestor facturi. Desigur, acest lucru înseamnă mai puțină poluare, mai puțini combustibili fosili  folosiți pentru încălzire și un aer mai curat pentru fiecare dintre noi”, a subliniat demnitarul.

Categoriile de solicitanţi eligibili în cadrul Programului de finanțare pentru eficiență energetică în clădiri publice sunt:

unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş, municipiu, judeţ;

subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti, definite conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare;

instituţiile publice din subordinea/în coordonarea autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale;

cluburile sportive de drept public și COSR, așa cum sunt definite de Legea nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, pentru baze sportive de drept public aflate în administrarea, concesiune sau folosința acestora;

unitățile publice centrale și/sau teritoriale cu atribuţii specifice în domeniul apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a proprietăţii publice şi private, asigurarea ordinii publice, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, protecţia civilă şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; apărarea împotriva incendiilor şi protecţia civilă a populaţiei şi bunurilor.

Au fost introduse două noi categorii de solicitanți eligibili: cluburile sportive de drept public și Comitetul Olimpic Sportiv Român,  precum și unitățile publice centrale și/sau teritoriale cu atribuţii specifice în domeniul apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a proprietăţii publice şi private, asigurarea ordinii publice, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale; protecţia civilă şi gestionarea situaţiilor de urgenţă; apărarea împotriva incendiilor şi protecţia civilă a populaţiei şi bunurilor.

„Ceea ce este foarte important și reprezintă particularitatea acestui program, este faptul că nu doar școlile și grădinițele vor putea participa. Practic, orice clădire publică, că e vorba despre dispensare, săli de sport sau spitale și alte astfel de clădiri publice ar putea fi finanțate pe acest program. Vorbesc în primul rând de școli pentru că au cel mai mare consum de energie, statistic vorbind, fiecare școală din România consuma 354 KW pe fiecare metru pătrat din suprafața școlii, pe an, față de 200-250 Kw cât consumă alte tipuri de clădiri publice. Mai mult de un sfert din cele 7000 de școli și grădinițe din România, încă se încălzesc cu sobe. Este foarte important faptul că finanțarea este în proporție de 100%primăriile nu trebuie să aloce niciun ban din bugetul propriu. Fiecare leu cheltuit în eficientizarea energetică a clădirilor publice, aduce 3 lei la terminarea investițiilor, la bugetul de stat”, a menționat ministrul Mircea Fechet.

Alocare financiară

În cadrul unei sesiuni de finanţare, suma maximă care poate fi acordată unui solicitant, prin una sau mai multe cereri de finanţare, este: 6.000.000 lei pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori inclusiv;12.000.000 lei pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 locuitori; 16.000.000 lei pentru oraşe și pentru solicitanții prevăzuți la art. 8 alin. (1) lit. d) și e) din ghidul de finanțare; 28.000.000 lei pentru consilii judeţene; 28.000.000 lei pentru municipiul de rang 0; 28.000.000 lei pentru municipii de rang I; 20.000.000 lei pentru municipii de rang II; 24.000.000 lei pentru subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti.

Finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie şi în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

Concret, prin acest program se finanțează: dotarea instituțiilor cu centrale termice, dar și înlocuirea centralelor sau a componentelor sistemului de încălzire cu unele mai performante, tâmplărie cu geam termopan, izolație termică fațade și terase, sisteme de încălzire a apei care utilizeaza energia solară, panouri fotovoltaice, schimbarea corpurilor de iluminat, instalarea de senzori de mișcare, sisteme moderne si eficiente de monitorizare a energiei, sisteme de ventilație și climatizare pentru sporirea confortului termic al utilizatorilor și altele.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*