Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a deschis seria conferințelor regionale „Reciclăm în România”, la Bacău

Mircea Fechet. FOTO Ministerul Mediului

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a deschis astăzi seria de conferințe regionale din cadrul campaniei naționale de conștientizare  și educare privind colectarea separată a deșeurilor, ”Reciclăm în România”. Prima conferință a fost organizată la Bacău în prezența reprezentanților autorităților locale, ai mediului privat și ai organizațiilor de profil. Alături de ministrul mediului, apelor și pădurilor, la eveniment au participat și Mihaela Frăsineanu, consilier de stat, Cancelaria Prim-Ministrului, Gabriel-Stănică Lupu, subprefectul județului Bacău, Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE, Ionuț Georgescu, Fondatorul FEPRA, Cătălina Marga, CFO Returo.

„Astăzi lansăm seria celor 8 conferințe regionale de promovare a Campaniei Naționale ”Reciclăm în România”, sub sloganul “Unele lucruri merg mai bine separate. La fel și deșeurile. Colectează separat”. Campania are ca principal obiectiv responsabilizarea tuturor jucătorilor de pe lanțul de colectare, respectiv de reciclare. Este prima dată când Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează o campanie de informare și conștientizare de anvergură națională, difuzată concomitent în toată mass-media și pe rețelele sociale, cu un mesaj unitar și aplicabil autorităților publice locale si populației. În acest sens, fiecare trebuie să-și înțelagă DATORIA: populația să separe acasă deșeurile, iar primăriile să aibă soluții inteligente prin care să le preia gata selectate. Este pentru prima oară în istorie când alocăm fonduri de 1.2 miliarde de euro sistemului de management al deșeurilor din România, prin PNRR, sumă consistentă care ne va susține în implementarea proiectelor din domeniu”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, în deschiderea conferinței.

„Guvernul României este alături de autoritățile locale, de toți cei care ați înțeles că trebuie să găsim soluții și să facem progrese în educarea cetățeanului privind colectarea separată și managementul corect al deșeurilor. Aruncăm anual peste 5 milioane de tone de deșeuri, 5 milioane care putrezesc, din care se scurge levigat, levigat care ajunge în sol și în apele subterane, deșeuri care se regăsesc în depozite, pe câmp sau în păduri, pe pajiști, la marginea drumului, oriunde. România mai are multe lucruri de făcut pentru a deveni un stat care să se alinieze normelor europene de mediu. Obiectivul nostru, al tuturor, trebuie să fie transformarea României într-o „ţară curată”, iar gestionarea deşeurilor depinde în mare măsură de comunităţile locale”, a declarat Mihaela Frăsineanu, consilier de stat, cancelaria Prim-Ministrului.

Ministerul mediului, apelor și pădurilor beneficiază de investiții de 1.2 miliarde euro prin componenta 3 din PNRR, dedicată managementului deșeurilor. Dintre acestea, aproape jumătate, mai mult de 580 de milioane de euro, sunt destinate construcției a peste 560 de centre de colectare cu aport voluntar.

Alte 260 de milioane de euro vor finanța instalarea a peste 14.000 de insule ecologice digitalizate care vor permite implementarea obiectivului ”plătește pentru cât arunci”, pilon de bază al economiei circulare. Mai mult decât atât, insulele ecologice subterane și supraterane, presupun instalarea de containere ordonate și separate care vor facilita creșterea gradului de colectare separată a deșeurilor.

Programele sunt destinate UAT-urilor și asocierilor dintre UAT-uri, cum ar fi Asociațiile de Dezvoltare Intracomunitară, instituții responsabile de asigurarea salubrității și, evident, operatorilor de salubritate publici sau privați.

”Reciclăm în România” este prima campanie națională de acest tip derulată de MMAP, prin Administrația Fondului pentru Mediu, și are drept scop creșterea gradului de informare și conștientizare a importanței colectării separate. Campania de comunicare este una integrată, difuzată la cele mai urmărite televiziuni și radiouri, cu o componentă consistentă de comunicare online și în social media, bazată pe comunicarea de spoturi educative și amuzante despre colectare separată, țintite inclusiv către publicul tânăr și foarte tânăr.

Campania urmărește să determine o creștere a gradului de conștientizare cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor în gospodării, dar un segment de public cheie sunt chiar primăriile și autoritățile locale care au în directă subordine serviciile de salubritate și, prin urmare, trebuie să implementeze efectiv creșterea gradului de colectare separată și reciclare.

Din datele furnizate de cercetările care au stat la baza inițierii campaniei, reiese că cea mai mare parte dintre români nu colectează separat deșeurile, pe mai mult de două fracții, în timp ce aproape 90% dintre respondenți declară că sunt interesați să colecteze separat.

Numele campaniei subliniază că primul pas către reciclare este chiar colectarea separată a deșeurilor în fiecare gospodărie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*