Ministrul Energiei din Kazakhstan a vizitat Rafinaria Petromidia

Ministrul Energiei din Kazakhstan a vizitat Rafinaria Petromidia

In cadrul unei vizite de lucru de doua zile in Romania, Ministrul Energiei din Kazahstan, Almassadam Satkaliyev, a vizitat Rafinaria Petromidia.

Almassadam Satkaliyev, Ministrul kazah al Energiei: “Kazahstanul continuă să se mențină în topul marilor exportatori de petrol către țările Uniunii Europene. Datele arată că țara noastră a exportat în 2021, în Europa, 49 de milioane de tone de țiței, iar în 2022 – 45 de milioane de tone, în 2023 – 52 de milioane de tone.

Republica Kazahstan este un furnizor de încredere pentru Europa, contribuind la securitatea energetică a acesteia. În acest context, suntem interesați de extinderea acestei cooperări. România este principalul partener al Kazahstanului în Europa.”

In Romania kazahii dețin Grupul KMG International (Rompetrol). Prin intermediul companiei naționale din Kazahstan (KazMunayGas), este livrat țiței către rafinăriile din România, unde se rafinează produse petroliere, care sunt ulterior distribuite în regiune, atât prin stațiile de carburanți Rompetrol, cât și cu ajutorul altor parteneri comerciali.

Statul român este partener la Rompetrol Rafinare alături de KMG/Rompetrol, cu o cotă de 44,7% (Rompetrol Rafinare deține Rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești), precum și 20% în Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român.

Capacitățile de procesare ale KMGI reprezintă 46,3% din capacitatea totală a României (5,9 milioane de tone pe an).

Rafinăria Petromidia are o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an, adâncimea de procesare este de 92,7%, iar Randamentul produselor petroliere ușoare este de 86,2%;

Petromidia produce benzină, motorină – conform standardului european Euro 5, combustibil pentru aviație Jet A1, GPL, propilenă, materii prime pentru bitum, cocs, sulf.

Țițeiul din Kazahstan reprezintă aproximativ 37% din consumul tuturor rafinăriilor din România.

KMGI este al treilea cel mai mare contribuabil din România – 25,9 miliarde de dolari în ultimii 16 ani și este, de asemenea, unul dintre cei mai mari angajatori din România, oferind direct 3.600 de locuri de muncă.

Valoarea totală a investițiilor directe ale KMG în activele românești a depășit 2,5 miliarde USD (excluzând prețul de achiziție a activelor).

În România, KMGI operează o rețea de peste 1.413 puncte de vânzare carburanți.

In ciuda situației geopolitice complicate din Europa, KMG continuă să fie unul dintre jucătorii-cheie pe piața din România și asigură anual până la 4 milioane de tone de materii prime pentru Rafinăria Petromidia.

Ministrul kazah va participa la cea de a 17-a sedinta de lucru a Comisiei interguvernamentale Romania-Kazakhstan, in domeniul cooperarii si schimburilor economice si tehnologice.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*