Ministerul Economiei vrea să schimbe toate codurile CAEN. Antreprenorii, invitați să trimită propuneri în acest sens

Înțelegere comercială. FOTO ccfb
Înțelegere comercială. FOTO ccfb

Schimbarea structurilor economice şi tehnologiile noi generează noi activităţi şi produse, care le depăşesc ca importanţă pe cele existente. Aceste schimbări au avut o creștere accelerată în ultima perioadă de timp, în contextul efectelor pandemiei asupra modalităților de derulare a afacerilor și a creșterii gradului de digitalizare, și reprezintă astfel o provocare constantă pentru clasificările statistice.

Ultima actualizare a Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN (CAEN Rev. 1 a devenit CAEN Rev. 2), aprobată prin Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 337/2007, a fost determinată de necesitatea respectării prevederilor Regulamentului Comisiei Europene nr. 1.893/2006 de modificare a Regulamentului Consiliului Comunităţii Economice Europene nr. 3.037/90 privind Nomenclatorul Activităţilor din Comunitatea Europeană – NACE Rev. 2. Astfel, după data de 1 ianuarie 2008, documentele depuse de comercianţi în susţinerea cererii de înregistrare la oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal au fost întocmite potrivit CAEN Rev. 2

“Statul român, prin autorităţile competente, are responsabilitatea să elaboreze şi să implementeze politici şi programe destinate sprijinirii și dezvoltării mediului de afaceri, precum și diminuării factorilor care afectează buna funcționare a acestuia, inclusiv prin actualizarea cadrului legislativ privind clasificarea statistică națională a activităților economice din România. Actualizarea CAEN pe care o avem în vedere are ca obiective, în principal, ordonarea informaţiilor economice şi sociale potrivit noului mod de organizare şi funcţionare a societăţii româneşti şi a economiei naţionale, precum şi concordanța cu clasificările utilizate pe plan european şi internaţional.

În acest context, facem un apel către dumneavoastră, reprezentanții mediului de afaceri, să ne sprijiniți în demersul nostru privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN și vă rugăm să aveți amabilitatea de a ne transmite propunerile dumneavoastră concrete și argumentate la adresa de email: info.csu@imm.gov.ro, până la data de 09.07.2021.

Vă asigurăm, o dată în plus, ca procesul decizonal în cadrul MEAT este unul transparent, obiectiv și care se bazează pe consultarea permanentă a instituțiilor publice cu atribuții conexe, a reprezentanților mediului de afaceri, a mediului academic, a partenerilor de dialog social, ai patronatelor și asociațiilor patronale, sau ai altor actori implicați în economia romȃnească în ceea ce privește necesitatea îmbunătățirii cadrului legislativ”, au transmis reprezentanții Ministerului Economiei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*