Ministerul Antreprenoriatului și Turismului publică proiectul de OUG privind măsurile de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente

Constantin-Daniel Cadariu. FOTO Ministerul Turismului

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului publică în dezbatere publică, în formă actualizată, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentației publice și organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextual agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

“România Turistică are nevoie de un mediu antreprenorial rezilient, iar măsura pentru compensarea creșterilor de preț generate de criza din Ucraina și criza energetică reprezintă răspunsul cel mai oportun pe care statul, prin Ministerul Anterprenoriatului și Turismului îl poate oferi. Împreună cu reprezentanții mediului de afaceri din turism și din zona organizatorilor de evenimente am ajuns la forma cea mai eficientă de a interveni pentru un sector profund afectat în ultimii 3 ani.” a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

Schema de ajutor de stat HoReCa2 permite înscrierea electronică în cadrul a doi piloni, respectiv:

Pilonul 1 presupune compensarea creșterii cheltuielilor totale în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022 față de cele aferente aceleiași perioade a anului 2021, cu excepția cheltuielilor cu energia electrică și/sau gaz, creșteri de costuri generate de criza războiului din Ucraina;

Pilonul 2 presupune compensarea cu maxim 30% din creșterea costului eligibil cu energia electrică și/sau gaz în perioada 1 februarie 2022 – 31 decembrie 2022, creșteri de costuri generate de criza războiului din Ucraina.

Aplicanții vor avea posibilitatea înscrierii pe ambii piloni sau doar pe unul dintre cei doi piloni.

Bugetul schemei de ajutor de stat HoReCa2 solicitat de către reprezentanții industriei este de 750 milioane euro, echivalent în lei. Acesta va fi analizat de către Ministerul Finanțelor, care va determina alocarea bugetară în conformitate cu sursele de finanțare existente. Prin implementarea măsurii se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr estimat de 10.000 de beneficiari.

Schema se derulează de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență până la data limită impusă de Cadrul Temporar Ucraina, plata sumelor corespunzătoare urmând a fi realizată până cel târziu la data de 31 decembrie 2024, în limita creditelor bugetare alocate cu această destinație.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*