Măsuri de susținere financiară pentru legumicultori, aprobate în Ședința de Guvern

Roșii. FOTO kie-ker

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că au fost aprobate în Ședința de Guvern din data de 2 februarie 2022 două acte normative ce instituie o serie de măsuri de susținere financiară a legumicultorilor, pentru anul 2022:

Hotărârea pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate și

Hotărârea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”.

În ceea ce privește Programul ”Tomata” și de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, acesta are alocat un buget de 225 milioane de lei. Programul este împărțit în două cicluri de producție, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului este de 4000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate astfel:

3000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 1 martie – 10 iunie (ciclul I)

1000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II)

Referitor la producțiile minime necesare, acestea trebuie să fie de 3000 kg/1000mp.

Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producție, respectiv ardei gras și/sau lung (kapia), castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde valoarea sprijinului este de 1000 euro/beneficiar. Aceasta se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, minimul necesar pentru 1000 mp fiind de:

castraveți – 4.000 kg

ardei gras și / sau lung – kapia – 2.000 kg

fasole păstăi – 1.500 kg

spanac – 1.000 kg

salată – 10.000 plante

ceapă verde – 100.000 bulbi

Programul de susținere a usturoiului are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3000 euro/cultura/ha/beneficiar și se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Producția minimă necesară trebuie să fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.

Pașii în implementarea celor două programe sunt:

Depunerea actelor necesare la Direcția Agricolă Județeană (DAJ)

Verificarea suprafețelor cultivate de fermieri de către echipele mixte ale DAJ și APIA

Analizarea conținutul de reziduuri de pesticide de către Autoritatea Națională Fitosanitară

Evaluarea producției de legume înainte de recoltare de către DAJ

Stabilirea și virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.

Toate criteriile pe care trebuie să le îndeplinească legumicultorii, precum și valoarea maximă a ajutorului de minimis per beneficiar, se vor regăsi în actul normativ ce urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*