Lucrările în cadrul proiectului „Reducerea eroziunii costiere faza II” nu vor avea loc în zona plajelor turistice din sudul litoralului în timpul sezonului estival

Lucrări de reducere a eroziunii costiere. FOTO ABADL

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a prevăzut în contractele semnate cu antreprenorii / constructorii ca pe durata sezonului estival, în cadrul proiectului major de importanță națională „Reducerea eroziunii costiere faza II” să nu se execute lucrări în zona plajelor turistice.

În conformitate cu prevederile contractelor de proiectare și execuție lucrări, în extrasezon, suprafețele de plajă (șantierele) sunt predate către antreprenori pentru execuția lucrărilor aferente proiectului, însă în sezonul estival aceștia nu au dreptul de a lucra în zona plajelor turistice și au obligația să elibereze zona plajelor, astfel încât, activitățile specifice să poată fi derulate corespunzător.

În prezent, specialiștii din cadrul ABADL monitorizează cu atenție derularea activităților de pe toate șantierele cuprinse în cadrul loturilor 7 – Olimp, 8 – Jupiter-Neptun, 9 – Balta Mangalia-Venus-Aurora. De asemenea, au avut loc discuții cu antreprenorul Van Oord Dredging and Marine Contractors despre starea actuală a suprafețelor de plaje și pregătirea acestora pentru a putea fi predate operatorilor economici în conformitate cu prevederile contractelor de închiriere.

Plaja aferentă loturilor 7, 8 și 9 este una îngustă și fragmentată, ce a necesitat înființarea de drumuri temporare, constituirea de multiple depozite de materiale și anrocamente utilizate pentru execuția structurilor costiere.

“Conform mențiunilor antreprenorului acestea vor fi desființate/mutate în afara plajelor, pentru a permite derularea sezonului estival, respectiv utilizarea plajelor de către turiști. Desființarea depozitelor este urmată de dezafectarea drumurilor temporare și amenajarea/afânarea mecanizată a suprafeței de plajă, astfel încât, aceasta să poată fi utilizată turistic.

Suprafețele de plajă sunt în prezent ocupate parțial de drumurile temporare înființate pentru execuție, dar deja se lucrează la dezafectarea acestora în zona Venus și Olimp.

Având în vedere că până la debutul sezonului estival, când antreprenorul trebuie să oprească lucrările pe șantier conform cerințelor beneficiarului (Caiet de Sarcini) și să elibereze plajele turistice, mai sunt 50 de zile, considerăm că este suficient timp ca antreprenorul să ia măsurile necesare pentru ca suprafețele de plajă să fie utilizate în condiții de siguranță de către turiști.

Menționăm că, urmare a desființării vechilor structuri, dispunerea suprafețelor de plaje a suferit modificări însă profilul transversal la linia țărmului este cel natural.

De asemenea, în zona cordonului litoral Venus-Saturn, a fost constituit un depozit de nisip (din nisipul existent anterior, pentru a putea compensa procesul de eroziune și a asigura suprafețe de plaje cat mai potrivite activităților turistice.

Cu privire la suprafețele de plajă aferente stațiunilor Saturn și Mangalia, având în vedere că nu au fost demarate lucrările de reducere a eroziunii costiere, acestea vor fi exploatate și în acest sezon estival ca în anii precedenți nefiind nicio diferență din punct de vedere al exploatării turistice” – ABADL.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*