IMM Invest continuă până la finalul anului. Ministrul Marcel Boloș: „8 din 10 companii care au beneficiat de program au ajuns să facă angajări”

Marcel Boloș. FOTO MIPE

Guvernul a aprobat astãzi, la propunerea Ministerului Finanțelor, majorarea cu peste 4 miliarde de lei a plafonului de garanții și implicit bugetul ajutorului de stat acordat sub formã de grant în cadrul programului IMM Invest PLUS și a componentelor – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION și RURAL INVEST.

„IMM INVEST și IMM INVEST PLUS sunt instrumentele financiare care aduc valoare adãugatã în economie, care au crescut gradul de bancabilizare a IMM-urilor și au contribuit la scãderea numãrului de firme care au capitaluri negative sau se aflã în dificultate. Sã înțelegeți impactul acestei mãsuri, pentru fiecare leu garanție acordatã de stat prin intermediul programului IMM Invest, companiile beneficiare întorc în economie 12 lei în urmãtorii cinci ani. Dupã acordarea finanțãrilor prin garanții publice am observat cã 8 din 10 firme care au beneficiat de program au ajuns sã facã angajãri, au înregistrat o dinamicã net superioarã a numãrului de angajați, a cifrei de afaceri, a profitului net și a marjei de profit raportate la vânzãri. Tocmai de aceea, am decis sã suplimentãm plafonul garanțiilor cu 4,92 miliarde lei, ca mãsurã de impuls pentru mediul de afaceri”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Mãsura vine în sprijinul antreprenorilor români care au manifestat un interes crescut în accesarea acestui program. De la începutul anului 2023 și pânã în prezent, au fost înregistrate 10.947 IMM-uri care au solicitat 12.501 credite în valoare de peste 14 miliarde lei.
4.500 noi companii vor fi sprijinite
Astfel, actul normativ aprobat în ședința de guvern stabilește un plafon total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat pânã la data de 31 decembrie 2023 de 24,3 miliarde lei de la 20,2 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 4,92 miliarde euro.
Ajutorul de stat sub formã de grant este majorat la peste 3,45 miliarde lei de milioane lei, echivalentul a aproximativ 695,753 de milioane euro, de la 2,88 miliarde lei, echivalentul în lei a aproximativ 584,922 de milioane euro și se implementeazã numai în limita fondurilor anuale aprobate.
Noul plafon va asigura suplimentar accesul la finanțare pentru încã 4.500 de întreprinderi, astfel cã s-a estimat cã pânã la finalul anului vor fi acordate ajutoare de stat pentru un numãr de maximum 31.208 de beneficiari, fațã de 26.708 beneficiari cât s-a prevãzut inițial.
Stabilirea plafonului total al garanțiilor  și a bugetului pentru ajutorul de stat sub formã de grant a avut în vedere estimãrile administratorilor schemei de ajutor de stat, luându-se în calcul toate aspectele necesare pentru o operaționalizare imediatã pentru a se permite accesul la lichiditate pentru un numãr cât mai mare de companii afectate direct sau indirect de efectele crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și perioada scurtã rãmasã pânã la finalul acestui an.
Suplimentarea plafonului total de garantare și a bugetului schemei de ajutor de stat are scopul de a preîntâmpina amplificarea efectelor crizei, întrucât sectorul companiilor nefinanciare s-ar putea confrunta cu o lipsã severã de lichiditate și condiții de finanțare insuficiente sau inadecvate pentru proiectele de investiții sau pentru capitalul de lucru necesar derulãrii activitãții curente.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*