FPTR: “Peste 80.000 de locuri de cazare din țară, pregătite pentru turiști de 1Mai și Paște, aproximativ jumătate fiind deja rezervate”

Cameră de hotel. FOTO davidlee770924
Cameră de hotel. FOTO davidlee770924

Proprietarii unităților de cazare clasificate din turismul românesc au pregătit, pentru turiștii care și-au propus să petreacă zilele libere de 1 Mai și Paște într-o destinație internă, peste 80.000 de locuri din cele peste 500.000 de locuri clasificate în România, cu 27% mai puțin față de anul 2019, cel mai bun an în turismul autohton din ultimul deceniu. Din datele centralizate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) până la această dată rezultă că numai jumătate dintre aceste locuri pregătite au fost rezervate, multe dintre rezervări făcându-se fără avans, ceea ce nu le oferă hotelierilor garanția că acești turiști vor sosi și vor ocupa locurile rezervate.

Interesul turiștilor de a-și petrece Sărbatorile Pascale într-un hotel sau pensiune din România a scăzut cu peste 65% față de anul 2019, anul cu cele mai multe rezervări ferme. Această scădere drastică este influențată de măsurile restrictive privind limitarea gradului de ocupare a spațiilor de cazare din structurile de primire turistică la cel mult 70% din capacitatea acestora, interdicția desfășurării de activități în cluburile de pe litoral, în interiorul restaurantelor, precum și interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței în funcție de rata de incidență a zonei.

Ca în fiecare an, litoralul rămâne destinația turistică vedetă, preferată de tinerii dornici de distracție, fiind puse la dispoziție aproximativ 25.000 de locuri din totalul de 135.856 de locuri clasificate.

“Anul acesta, chiar dacă ne vom bucura de un weekend prelungit, iar ultimele prognoze meteo anunță vreme frumoasă, din cauza restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei, până acum mai puțin de 15.000 de turiști au făcut rezervare, hotelierii sperând totuși că vor fi ocupate toate locurile puse la dispoziție. Cei mai mulți dintre turiștii români vor alege să petreacă zilele libere în stațiunea Mamaia sau Vama Veche, unde vor fi deschise și cele mai multe unități de cazare. Tariful mediu pe litoral în această perioadă este de 220 lei/persoana/noapte”, afirmă Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte executiv FPTR.

Turismul rural va fi și anul acesta în topul preferințelor românilor, turiștii simțindu-se mai în siguranță în pensiunile turistice aflate departe de aglomerație, cu peisaje pitorești și aproape de natură. Astfel, proprietarii pensiunilor au pregătit aproximativ 30.000 de locuri în destinațiile rurale cu tradiție: Bran-Moeciu, Bucovina, Maramureș, zona Transilvaniei și Oltenia. În aceste zone, turiștii pot achiziționa produse tradiționale bio de la producători locali autorizați, pot vizita obiectivele turistice din zonele limitrofe, se pot plimba cu caruța, iar copiii sunt așteptați cu diferite activități printre care programul de vopsit ouă cu metode tradiționale și foc de tabară.

Din cauza incertitudinilor determinate de pandemie, mulți proprietari de pensiuni au evitat să perceapă avans pentru rezervări, gazdele pregatind pachete turistice cu sejururi de minimum 3 nopți și tipuri de masă în funcție de dorințele fiecărui turist. În privința pachetelor ce includ și servicii de masă, anul acesta, preferințele românilor s-au schimbat, mulți dintre ei alegând doar cina tradițională de Paște.

Turismul montan este, de asemenea, o destinație căutată de turiștii români. Sunt pregătite aproximativ 20.000 de locuri, iubitorii sporturilor de iarnă având ocazia rară să schieze de 1 Mai. Cele mai solicitate vor fi unitățile de cazare de pe Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Stâna de Vale, Arieșeni, Rânca și Straja. Proprietarii hotelurilor au pregătit pachete turistice cu sejururi de minimum 3 nopți și, în general, cu mic dejun inclus și cina festivă în noaptea de Înviere, muzică live și cadouri-surpriză, tarifele fiind cuprinse între 100 și 400 lei/persoana/noapte.

În stațiunile balneare, pentru un sejur de 3 nopți cu pensiune completă românii vor plăti între 100-600lei/persoana/noapte în funcție de preferințe, servicii și confort. Majoritatea pachetelor turistice conțin mese festive de Paște, acces la piscină, saună și jacuzzi. Pentru protejarea turiștilor, unii dintre proprietarii de hoteluri au ales ca slujba din noaptea de Înviere să se desfășoare în încina acestora.

Turiștii dornici de inedit pot alege să petreacă sărbătorile în zona Rezervației Biosferei Delta Dunării, unde vor putea merge la pescuit sau vor putea să se plimbe în natură cu hidrobiciclete, caiace și pontoane plutitoare. La hotelurile din Delta pot fi rezervate pachete de minimum 3 nopți de cazare cu pensiune completă și masă festivă la tariful mediu de 550 lei/persoana.

“Una dintre victimele pandemiei este turismul de city break, inclusiv în România. În această minivacanță, din păcate, nu vom vedea foarte mulți turiști în hotelurile din marile orașe. Cele mai multe unități de cazare sunt închise din cauza restricțiilor și a lipsei turiștilor”, adaugă reprezentantul FPTR.

În ceea ce privește destinațiile externe, numărul redus de zile libere, situația sanitară și economică dificilă au făcut ca interesul pentru deplasările peste granițe în această perioadă să fie moderat. Bulgaria, Grecia, Turcia și Israel, destinațiile preferate ale românilor, se află pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, astfel că turiștii se orientează spre destinații cu rata de infectare mai scăzută sau vor alege turismul intern.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*