FOTO VIDEO Primăria Călărași țintește către independența energetică prin accesarea de fonduri pentru un câmp de panouri fotovoltaice

Marius Dulce. FOTO Cristina Sîmbeteanu

În anul 2022, Primăria Municipiului Călărași a reușit să atragă, prin Planul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” 430 de milioane de lei, sumă alocată pentru dezvoltarea mai multor proiecte, după cum a explicat primarul orașului, Marius Dulce:

„Avem alocați 430 de milioane de lei care sunt împărțiți așa: avem cartierul Măgureni, avem cartierul Mircea Vodă – în cartierul Măgureni trebuie să asfaltăm 4 km, cred, 4,5 km, iar în cartierul Mircea Vodă avem de asfaltat 8 km. Din păcate, putem spune că încă avem cartiere cu drumuri de piatră, pe care, până în 2024 le vom asfalta”, dă asigurări edilul locuitorilor din aceste zone. „Deja suntem în faza de obținere a autorizației de construcție și să pregătim ordinul de începere”, continuă Marius Dulce, cu precizarea că, din primăvară, autoritățile își doresc accelerarea lucrărilor în zonele menționate.

Tot din suma alocată municipalității prin PNI vor fi asfaltate și strada Independenței din Călărași, bulevardele 1 Mai și Mihail Kogălniceanu.

Toate aceste investiții figurează cu prioritate pe planul lucrărilor pe care Primăria Călărași le-ar dori finalizate până în decembrie 2023 sau, cel puțin, în stadiu foarte avansat până atunci.

În altă ordine de idei, menționează primarul Marius Dulce, lista priorităților pe care primăria le are pentru anul care vine este constituită în funcție de necesitățile comunității.

„Voi face ceea ce mi-au cerut cetățenii din Călărași, în sensul de a îmbunătăți viața în zonele aglomerate dintre blocuri, de a face parcări, alei, șosele în continuare, cât îmi permite bugetul și ce fonduri vom mai accesa”, promite edilul șef.

Primarul se gândește, de asemenea, la accesarea de finanțări prin programul pus la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu, în special pentru a rezolva situația iluminatului public din cartierul de tineri. Tot acolo ar urma ca, în 2023, să înceapă lucrările pentru racordarea la sistemul de canalizare al orașului.

Din viziunea administrației publice privind îmbunătățirea caltății vieții cetățenilor prin investiții făcute cu bani de la Guvern, nu lipsește nici componenta care vizează modernizarea școlilor din municipiu. O serie de instituții de învățământ, care încă nu au intrat în proces de reabilitare termică, vor avea parte de aceste îmbunătățiri în anul care vine. Ambiția Primăriei Municipiului Călărași este de a monta panouri fotovoltaice oriunde se poate, pentru a eficientiza consumul de energie electrică.

Dacă aceste panouri nu vor putea fi montate pe acoperișurile sau în proximitatea unităților de învățământ vizate, primarul Marius Dulce spune că are de gând să facă un câmp de circa 40 ha de astfel de panouri care să capteze energia solară și să o transforme în energie electrică.

„Cerințele energetice sunt destul de mari și prețul e posibil să crească de la o zi la alta. Atunci trebuie să ne gândim să facem economie și să devenim autonomi din punct de vedere energetic”, își justifică primarul punctul de vedere.

Tot în spiritul alinierii la normele impuse de Uniunea Europeană, la Călărași, din 2023, vor circula, pe lângă autobuzele de călători deja existente și cel puțin două mijloace de transport în comun de tip hibrid.

„Deja ne-am dat acordul, datorită proiectului pe care îl avem cu stații inteligente și tot proiectul pe care îl avem de a moderniza acest flux de transport de călători”, mai punctează primarul.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*