Fonduri de la Guvern pentru asigurarea contribuției proprii la investiții

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării. FOTO Ministerul Dezvoltării

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a alocat, în ședința de astăzi a executivului, 630 milioane de lei, sumă care poate fi împrumutată autorităților locale, pentru a asigura prefinanțarea și contribuția proprie la investițiile cu finanțare europeană sau națională, a arătat ministrul Cseke Attila.

Ordonanța de urgență este menită să asigure dezvoltarea localităților cu finanțare europeană și națională, fondurile necesare acoperirii cheltuielilor până în momentul decontării facturilor și să prevină pierderea investițiilor din cauza lipsei contribuției proprii, a subliniat ministrul. Sumele vor fi acordate sub forma unor împrumuturi din Trezoreria Statului, cu o dobândă preferențială.

Cseke Attila a declarat: “Guvernul României susține, prin aceste resurse financiare, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii. Administrațiile locale vor putea accesa împrumuturi și pentru investiții prin programe naționale și chiar pentru finanțarea investițiilor publice locale, un lucru care ar putea duce la deblocarea multor proiecte aflate, astăzi, în așteptare.

 Ordonanța de Urgență prevede, pentru aceste împrumuturi, o dobândă cu până la de două ori mai favorabilă față de valorile de pe piața bancară. Astfel, dobânda va fi calculată după valoarea ROBOR din ultimele 3 luni (1,52% în momentul de față), la care se adaugă o marjă de 1% până la 1,5%, în funcție de perioada de rambursare contractată, de până la 3 ani, respectiv de până la 5 ani.

 Printre prioritățile noastre pe termen mediu, 2021-2024, se află creșterea ritmului de absorbție a fondurilor europene și încurajarea participării directe a autorităților locale din România la programe europene. De aceea, posibilitatea accesării de împrumuturi la dobândă mică din Trezoreria Statului este esențială pentru dezvoltare, în ansamblul ei”, a conchis ministrul dezvoltării.

UAT-urile și subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita, inclusiv pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, împrumuturi din venituri din privatizare, termenul limită fiind 1 noiembrie 2021. Solicitările vor fi depuse la direcțiile generale regionale ale finanţelor publice, administraţiile judeţene ale finanţelor publice, pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*