Florin Spătaru: “România va avea o strategie a resurselor minerale neenergetice adaptată la noua realitate economică”

Florin Spătaru. FOTO Ministerul Economiei

La Ministerul Economiei a avut loc astăzi, 27.04.2022, o primă întâlnire de lucru care i-a adus la aceeași masă pe toți cei care pot contribui la actualizarea Strategiei pentru Resurse Minierale Neenergetice 2035. La întâlnire au participat alături de ministrul Spătaru, Secretarul de Stat Mihai-Ion Macaveiu și reprezentanți ai Direcției Resurse Minerale, precum și membri ai Academiei Române, Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Facultății de Geologie și Geofizică, PATROMIN, PATROMAT, CEPROMIN Deva, Remin S.A. Baia Mare, Conversmin, Salrom, Societății Naționale a Apelor Minerale, APEMIN S.A., CNCAF Minvest Deva.

Principiile care vor sta la baza alcătuirii acestei strategii sunt interesul economic al României și dezvoltarea unui lanț valoric în industria minieră.

„Este deosebit de important să avem liniile directoare bine stabilite, actualizate la nevoile pieței și, în același timp, la nevoile materiilor critice care devin indispensabile în industriile din ziua de astăzi. Prioritățile stabilite la momentul scrierii documentului nu mai corespund situației actuale, când mai multe crize se suprapun, iar poziția geopolitică a României are o contribuție esențială în procesele de negocieri viitoare la masa decizională europeană”, a precizat ministrul economiei Florin Spătaru.

Industria minieră este o industrie globală şi trebuie abordată în consecinţă. Cererea de produse miniere pentru sectorul neenergetic este în creştere atât la nivel UE, cât şi pe plan mondial. Competitivitatea industriei nu se poate asigura fără o abordare integrată a politicilor industriale cu o politică de asigurare a resurselor minerale solide.

De îndată ce strategia va fi finalizată și obiectivele vor fi stabilite, România va putea deveni un hub de dezvoltare în domeniul materiilor minerale neenergetice, dar și în domeniul materiilor prime rare. Concomitent, Ministerul Economiei a repornit Programul Geologic Național prin care vor fi identificate resursele minerale neenergetice disponibile în toate zonele țării, astfel fiind stabilite domeniile competitive din fiecare regiune.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*