Fintech-ul Mokka BNPL devine tot mai mult parte esențială a experienței de shopping în 2023

FOTO Pexels

Inflația, pandemia, recesiunea economică și schimbările climatice sunt câțiva dintre factorii care au influențat obiceiurile de consum, în ultimii ani, la nivel global și le-au definit într-un mod particular, uneori contradictoriu. Tendințele anului curent mențin aceleași caracteristici, după cum arată o cercetare publicată de Euromonitor International privind principalele trenduri ale obiceiurilor de consum global în 2023 (Top 10 Global Consumer Trends 2023). Astfel, cumpărătorii sunt mai atenți la sumele cheltuite, sunt interesați de reduceri și promoții, dar totodată vor soluții de creștere a puterii de cumpărare care să facă produsele scumpe mai accesibile. Este unul dintre motivele pentru care cumpărătorii optează pentru plăți alternative flexibile ca Buy Now, Pay Later (BNPL/Cumperi acum, Plătești mai târziu) care scad presiunea asupra costurilor și fac produsele mai accesibile. Mokka, soluție de plată alternativă dezvoltată de compania fintech Revo Technologies, lider regional pe piețele din centrul și estul Europei, este primul furnizor de servicii BNPL de pe piața românească, prezent într-o mare varietate de magazine online și fizice, din domenii variate. Mokka BNPL a înregistrat anul trecut dublarea tranzacțiilor și se așteaptă ca anul acesta să aibă o creștere și mai spectaculoasă.

“În 2023, previzionăm o majorare de câteva ori a volumului tranzacțiilor cu Mokka BNPL și, proporțional, a bazei de clienți”, spune Marius Costin, CEO regional Mokka. „Succesul Mokka BNPL este legat de simplificarea procesului de achiziție și confortul pe care îl aduce. Clienții descarcă aplicația pe telefon, aleg magazinele partenere, selectează produsele dorite și planul de plată preferat, iar prima rată o achită peste 30 de zile. În plus, sunt notificați permanent în legătură cu reducerile și ofertele speciale din magazinele preferate”, explică CEO-ul regional Mokka BNPL.

Raportul Euromonitor International mai subliniază că digitalizarea este tot mai folosită în procesele de cumpărare, dar oamenii sunt mult mai selectivi în privința platformelor pe care le folosesc, căutând o experiență cât mai plăcută și personalizată.

„Tendința se observă și în România și din acest motiv ne dorim ca experiența clienților care aleg să achite cu Mokka să fie una inovativă. Lucrăm constant la adăugarea de noi funcționalități aplicației Mokka – de la oferte personalizate, funcția snooze și avans în numerar, la card virtual și multe altele”, spune Alexandru Balaci, CEO Mokka România. 

Aplicația mobilă Mokka BNPL pentru iOS și Android este intuitivă și simplu de utilizat. Clienții descoperă ușor magazinele unde poate fi folosită, limita de cheltuieli disponibilă pentru cumpărături, promoțiile, ofertele speciale și pot să personalizeze planurile de plată conform propriilor preferințe. Servicii suplimentare precum avansul în numerar, opțiunile de amânare a plății până la 1 lună și solicitarea de creștere a limitei de cheltuieli vor ajunge la utilizatorii aplicației Mokka în următorul an.

Raportul Euromonitor International indică faptul că preferințele Generației Z se impun din ce în ce mai mult, iar „pandemia a modelat anii cei mai importanți în formarea lor”. Nativi digital, cei din Generația Z sunt, alături de Millennials, și principalii consumatori de servicii BNPL în toată lumea, inclusiv în România.

Până în 2025, se estimează că aproape jumătate din Gen Z va utiliza servicii BNPL

În 2023, valoarea globală a pieței Buy Now Pay Later este evaluată la 309,2 miliarde de dolari și se estimează că va crește cu o rată anuală compusă (CAGR) de 25,5% până în 2026, conform GlobalData. Clienți din toată lumea preferă plățile online favorizând astfel creșterea pieței BNPL. În ultimii ani, Buy Now Pay Later a câștigat din ce în ce mai multă popularitate la nivel global și a devenit metoda de plată favorită a Gen Z și Millennials.

O cercetare recentă eMarketer arată că Gen Z apelează cel mai frecvent la serviciile BNPL.  Până în 2025, se estimează că aproape jumătate dintre aceștia vor utiliza BNPL, astfel încât rata de adopție va atinge valoarea de 47,4%.

Cât privește domeniile în care BNPL este cel mai utilizat, cercetările arată că două treimi dintre utilizatori îl folosesc pentru achiziția de îmbrăcăminte și încălțăminte, electronice, bunuri pentru casă, mobilă, bijuterii și călătorii. În România, datele unui studiu comandat de Mokka arată că utilizatorii sunt preponderent tineri cu vârste de la 23 la 40 de ani. Anul trecut, procentul clienților Mokka cu vârste sub 40 de ani a crescut cu 63%. Dintre aceștia, 70% sunt reprezentați de femei, iar restul de 30% dintre clienți sunt bărbați.

„În primul trimestru al anului 2023, continuăm creșterea accelerată datorită adoptării rapide a BNPL în țările unde suntem prezenți. Comercianții sunt interesați să-și îmbunătățească experiența de cumpărături prin adoptarea Mokka BNPL deoarece observă că clienții din Generația Z și Millenials sunt atrași de opțiunile de plată flexibile. Fintech-ul Mokka BNPL devine tot mai mult parte esențială a experienței de shopping în 2023”, mai spune Marius Costin.

Cu acționariat european și american, fondat de Irene Shvakman, de origine ucraineană, și Fernando Dias Da Silva, Mokka este primul provider Buy Now Pay Later care a pătruns pe piața românească, în urmă cu 3 ani. În tot acest timp, serviciul dezvoltat de fintech-ul Revo Technologies și-a consolidat poziția pe piețele europene unde este prezent (România, Polonia și Bulgaria), a crescut în popularitate, iar volumul mărfurilor achiziționate cu Mokka BNPL s-a dublat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*