Cursele către localitățile din Delta Dunării vor fi sistate de către Navrom Delta SA Tulcea

Navă aparținând Navrom Delta SA. FOTO Navrom Delta SA Tulcea

 Cursele către localitățile din Delta Dunării vor fi sistate, începând de luni, 26 iunie, de către Navrom Delta SA din Tulcea din lipsă de fonduri.

Conducerea Navrom Delta SA a explicat, printr-un comunicat de presă motivele acestei decizii.

„Începând cu data de 26.06.2022 Navrom Delta SA Tulcea se va afla în imposibilitatea operări navelor de transport pasageri şi mărfuri de strictă necesitate, între municipiul Tulcea şi localitățile situate în Delta Dunării, din cauza lipsei resurselor financiare. Situația a fost generată independent de voința noastră, până la momentul actual Navrom Delta SA Tulcea îndeplinindu-şi în totalitate obligațiile din contractul ce prevede asigurarea mobilității persoanelor izolate din Delta Dunării. În speranța unei rezolvări rapide a situației, ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, se precizează în documentul citat.

Potrivit reprezentanților societății, pentru a putea păstra un preț al biletelor la cote acceptabile pentru transportul oamenilor și mărfurilor, societatea primește o subvenție lunară de la Ministerul Transporturilor. În lipsa acesteia, costul transportului ar fi mult prea mare pentru ca locuitorii Deltei să și-l poată permite.

Directorul executiv al Navrom Delta SA, Nicolae Chichi, a declarat pentru BizPLUS că tocmai lipsa acestei subvenții în ultimele luni a provocat această criză.

„Sursele noastre s-au epuizat, iar de duminică nu mai putem opera navele noastre. Noi în fiecare lună primit o anumită subvenție de la Ministerul Transporturilor, iar acum avem peste două luni de zile de când această subvenție nu a fost transmisă, cu toate că noi am depus toate documentele justificative. Problema este că mereu apar fel de fel de chichițe și discuții legate de documentație. (…) Noi, în data de 16 iunie, conform contractului pe care îl avem, i-am notificat că pe 26 resursele noastre financiare se epuizează și nu ne vom mai putea desfășura activitatea. Mai devreme, în data de 9 iunie, am solicitat deschiderea unei linii de finanțare – adică un document în baza căruia primeam banii în câteva zile. Acum, abia după 13 zile, ne-au mai cerut clarificări. Ori sunt foarte aglomerați, ori nu există bani, eu nu am o explicație în momentul de față”, a afirmat directorul Navrom Delta SA.

El a precizat că la sfârșitul acestei săptămâni toate navele societății vor fi trase la pontoane, situație fără precedent în cei peste 20 de ani de activitate ai societății.

„Noi operăm din 1999, iar de atunci și până duminică, 26 iunie, când ne oprim, noi nu am stat la mal decât atunci când a fost Dunărea înghețată sau în situații de forță majoră, când nu era permisă circulația. Pentru mine este fără precedent ce se întâmplă în momentul de față. (…) Sâmbătă și duminică vom efectua ultimele curse, după ce navele vor reveni la cap de linie, de la Sulina, Sfântu Gheorghe, Periprava ori Chilia. După care rămânem la pontoanele de acostare pentru că nu mai avem cu ce să ne desfășurăm activitatea în continuare, am epuizat toate resursele financiare. Nu mai avem bani nici de motorină și nici de salarii”, a explicat Nicola Chichi.

El spune că a notificat și autoritățile locale, respectiv Prefectura Tulcea și Consiliul Județean, acesta din urmă fiind și acționar minoritar, iar săptămâna viitoare au fost programate alte întâlniri la minister.

„Dar chiar și așa, va dura cel puțin o săptămână până vom putea relua circulația deoarece durează până primim banii, până plătim furnizorul de motorină, va dura câteva zile. Iar în acest interval va avea de suferit și turismul din Delta Dunării”, a mai declarat directorul executiv al Navrom Delta SA, Nicolae Chichi.

Ministerul Transporturilor susține că nu sunt probleme cu plățile efectuate în baza contractului.

“Nu sunt probleme în ceea ce privește plățile pe care le facem în baza contractului. Sumele prevăzute în contract sunt achitate. Dar nu plătim sume care exced contractului. Ca atare, problema este a Navrom care nu respectă contractul”, susțin reprezentanții Ministerului Transporturilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*