Cseke Attila: “Operaționalizăm măsurile pentru siguranța seismică”

Cseke Attila. FOTO Guvernul României

Ministerul Dezvoltării a alocat, din Planul Național de Redresare și Reziliență, 217 milioane de euro pentru reabilitarea blocurilor și a clădirilor publice, a demarat reforma reglementărilor în vigoare, a elaborat Strategia națională de reducere a riscului seismic și operaționalizează capacitatea statului pentru proiectare, licitație și execuție a lucrărilor de reabilitare seismică – a anunțat astăzi, la București, ministrul Cseke Attila la evenimentul organizat de Academia Română cu prilejul comemorării a 45 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977.

 “Legile și măsurile în vigoare nu s-au dovedit a fi eficiente. România nu a făcut progrese semnificative în acest domeniu. Au fost reabilitate doar câteva zeci de clădiri în ultimele decenii. Am elaborat soluții mult mai eficiente”, a subliniat Cseke Attila. 

Ministrul a precizat că se va evalua numărul clădirilor de risc seismic I și II, pentru că nu există un astfel de registru:

“Putem stabili o prioritate a investițiilor doar pe baza unei evaluări clare a situației”.

A doua măsură luată de Ministerul Dezvoltării este reforma legislativă în domeniu, aflată în circuitul de avizare interministerial, prin care se creează un program multianual, cu finanțare nerambursabilă și integrală de la stat, prin care se vor reabilita nu doar blocuri de locuințe, ci și clădirile publice și private, inclusiv cele clasificate în riscul seismic II.

Reabilitarea clădirilor se va face integrat.

“Lucrările de intervenție asupra clădirilor vor include eficientizarea energetică, reducerea riscului seismic și asigurarea siguranței la incendiu. Vrem rezultate în acest domeniu, nu clădiri care reprezintă un risc pentru populație”, a spus Cseke Attila.

Lucrările vor fi finanțate de Ministerul Dezvoltării, cu fonduri alocate prin PNRR, în valoare totală de 217 milioane de euro, conform proiectului Strategiei Naționale de Reducere a Riscului Seismic, publicat pe site-ul ministerului, din care vor fi reabilitate cca. 100 blocuri și 250 clădiri publice.

Totodată, ministerul va asigura și operaționalizarea capacității statului pentru proiectare, licitație și execuție, a lucrărilor de reabilitare seismică – a conchis Cseke Attila, enumerând măsurile pregătite pentru asigurarea siguranței seismice.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*