Cresc țintele de mediu concomitent cu 3 modificari legislative majore care ar putea aduce costuri mai mari companiilor care generează ambalaje

Cosmin Monda. FOTO Clean Recycle

Mai puțin de 10% din totalul celor aproximativ de 4.000 de colectori existenți de deșeuri de ambalaje activi în România au reușit să achite garanția de 500 de mii de lei către stat, în urma unor modificări legislative intrate în vigoare la începutul anului, potrivit cifrelor analizate de Clean Recycle. Conform OUG nr. 125/2022, de la 1 ianuarie 2023, colectorii sunt obligați să constituie această garanție, sub forma unui depozit în numerar sau a unei scrisori de garanție bancară.

Astfel, doar colectorii care s-au conformat legii pot încheia în continuare contracte cu OIREP**-urile din România, care asigură preluarea responsabilității extinse a companiilor. Măsura a fost luată de autorități pentru a preîntâmpina anumite blocaje în situația unor eventuale cazuri de fraudă, dar ar putea avea un impact semnificativ asupra bugetului operatorilor economici din România, care pun pe piață deșeuri de ambalaje (suma garanțiilor fiind transferată în continuare de la colectori către clienții finali, în contextul în care concurența devine mai mică, iar cererea rămâne în continuare crescută).

De asemenea, situația ar putea genera blocaje majore privind managementul deșeurilor de ambalaje, având în vedere responsabilitatea de mediu celor care pun pe piață ambalaje și deșeuri de ambalaje și numărul restrâns de companii de colectare care au reușit să plătească garanțiile impuse.

Deșeurile de ambalaje vor fi raportate ca fiind valorificate abia după reciclarea efectivă a acestora

OUG125/2022 al Ministrului Mediului, aduce un impact major asupra costurilor operatorilor economici, dar și ale OIREP-urilor. Anterior, cantitățile de deșeuri de ambalaje erau raportate autorităților de mediu ca fiind valorificate în momentul încredințării spre reciclare/valorificare, dar în prezent se dorește ca acestea să fie incluse în raportări abia după ce sunt efectiv reciclate.

„Obiectivele de reciclare și valorificare ce cad în sarcina generatorilor de deșeuri de ambalaje, și a căror îndeplinire noi ne-o asumăm prin contract, sunt anuale. În urma acestei modificări, ne așteptăm să întâmpinăm situații în care, deși cantități semnificative de deșeuri de ambalaje vor fi colectate separat și predate reciclatorului, acestea nu vor putea fi raportate ca efectiv reciclate până la finalizarea procesului de reciclare. Concret, cantități importante colectate și predate către reciclatori în ultima parte a anului, ar putea să intre în procesul de reciclare după 01 ianuarie a anului următor. De asemenea, nu sunt clar determinate în lege normele de aplicare a acestei ordonanțe”, declară Cosmin Monda, fondator și CEO Clean Recycle.

Reducere progresivă a cantităților de plastic de unică folosință puse pe piață

Începând de la 1 ianuarie 2023, operatorii economici au obligația de a reduce cantitatea de plastic de unică folosință pusă pe piață, față de anul precedent, cu 5% până în luna decembrie, cu 10% în 2024, cu 15% în 2025 și cu 20% în 2026. Totodată, trebuie să raporteze aceste cifre Administrației pentru Fondul de Mediu.

De asemenea, până în 2029, ținta de mediu impusă pentru colectarea produselor de plastic de unică este de 90%. Anul acesta au crescut și obiectivele de valorificare și reciclare pentru toate tipurile de deșeuri de ambalaje:

Hârtie/Carton: de la 60% la 65%;

Plastic: de la 22,5% la 35% (PET – 57%);

Sticlă: de la 60 la 65%;

Metale feroase: de la 50% la 60%;

Aluminiu: de la 20% la 30%;

Lemn: de la 15% la 20%.

Practic, toți operatorii economici care introduc pe piață, prin activitatea economică proprie, aceste tipuri de deșeuri, au obligația să colecteze separat și să recicleze sau să valorifice în proporțiile menționate deșeurile generate. În acest moment, la nivelul României, țintele de reciclare nu sunt atinse – doar la nivelul anului 2019, procentul de reciclare se situa la 44,6%.

Clean Recycle este unul dintre cei mai mari jucatori pe piața locală a transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării și valorificării ambalajelor și deșeurilor din ambalaje puse pe piață de producători și importatori. Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc și pun pe piață deșeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG și retail, agribusiness, automotive, distribuție, producție industrială, farmaceutice ș.a.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*