Concluziile seminarului regional pentru Europa de Sud-Est, dedicat combaterii traficului de deșeuri

FOTO Ministerul Mediului

În perioada 27-29 septembrie 2022, Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate UNODC a organizat la București în colaborare cu Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor Seminarul regional pentru Europa de Sud-Est dedicat combaterii traficului de deșeuri”.

Având în vedere contextul economic și social existent și faptul că a crescut alarmant criminalitatea de mediu (fiind dominată de transferurile ilegale de deșeuri), la eveniment au participat experți din 10 state din Europa de Sud-Est – ținte ale traficului ilegal de deșeuri.

Seminarul a avut ca scop coordonarea experților de mediu, a procurorilor și reprezentanților poliției de frontieră din aceste state, în vederea identificării prevederilor legislative aplicabile din acest domeniu, crearea unei rețele de expertiză și colaborarea pentru prevenirea și combaterea criminalității organizate în domeniul transferurilor internaționale de deșeuri.

În cadrul lucrărilor s-au desfășurat exerciții comune pe cazuri concrete cu care s-au confruntat participanții și al căror obiectiv a fost înțelegerea comună a elementelor de crimă organizată în domeniul gestiunii deșeurilor și de corelare interinstituțională – între experții administrațiilor de mediu și specialiștii din domeniul judiciar, poliție, procuratură, judecători – pentru o mai corectă înțelegere a fenomenului de crimă organizată în domeniul gestionării deșeurilor.

În marja seminarului a avut loc și un eveniment conex cu titlul Traficul de deșeuri în România – legislație și instituții implicate în procesul de punere în aplicare”.

Secretarul de Stat Ionuț Sorin Banciu din cadrul MMAP a moderat discuțiile  din cadrul acestei reuniuni.

Din partea României au participat atât reprezentanți ai administrației de mediu (MMAP, ANPM, GNM) cât și reprezentanți ai Ministerului Justiției, ai Ministerului Public, dar și specialiști din cadrul Poliției de Frontieră și ai Inspectoratului General al Poliției, care au avut oportunitatea să se coordoneze în identificarea corectă și concretă a modului de operare a rețelelor de crimă organizată în domeniul gestionării deșeurilor și a transportului internațional de deșeuri.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*