Colliers: Cheltuielile de mentenanță pentru birourile moderne înregistrează cea mai accentuată creștere anuală din ultimii ani

Spațiu de birouri. FOTO 12019
Spațiu de birouri. FOTO 12019

Cheltuielile de mentenanță pentru clădirile moderne de birouri din România au crescut cu aproximativ 10% în bugetele alocate pentru 2025, cea mai accentuată creștere din ultimii ani, potrivit unei analize Colliers, una dintre cele mai mari companii de administrare de clădiri de birouri din țară. Cele mai mari creșteri au fost generate de costurile pentru pază, securitate la incendiu, curățenie și mentenanță tehnică, influențate în mare parte de scumpirea forței de muncă, într-un context de piață dificil.

Taxa medie de mentenanță pentru clădirile de birouri de clasă A, calculată pe baza unui eșantion de proiecte, majoritatea situate în București, a ajuns la aproape 4,3 euro pe metrul pătrat. Costul este cu aproximativ 10% peste nivelul de anul trecut, marcând cea mai mare creștere din ultimii cel puțin cinci ani, potrivit Colliers, care a analizat un portofoliu de 475.000 de metri pătrați de birouri, majoritatea în București și restul în Cluj-Napoca.

„Costurile de mentenanță rămân sub presiune mai ales din cauza dificultăților de pe piața muncii și a creșterii salariului minim, care îngreunează recrutarea și păstrarea personalului. În plus, inflația generală crește prețurile pentru bunuri și servicii, dar și valoarea impozabilă a clădirilor, ceea ce duce automat la taxe locale mai mari”, explică Mihai Iustin, Operational & Technical Manager | Director | Asset Services în cadrul Colliers.

Potrivit datelor analizate de Colliers, mai multe categorii bugetare au înregistrat creșteri similare de aproximativ 10% în 2025, în special cele legate de securitatea fizică și la incendiu, taxele locale și administrarea proprietății. Serviciile de curățenie, atât interioară, cât și exterioară, au avut un avans procentual mai mare, ca urmare a adaptării echipelor on-site și a consumabilelor, în contextul creșterii gradului de ocupare a clădirilor și al majorării salariului minim. Taxele locale au avut, de asemenea, un impact semnificativ, reprezentând una dintre cele mai consistente componente ale costului pe metru pătrat, iar această tendință de creștere ar putea continua. În schimb, cheltuielile cu mentenanța tehnică și asigurările au înregistrat cele mai mici creșteri, fiind aliniate cu rata inflației.

Este important de menționat că utilitățile de bază, precum energia, apa și gestionarea deșeurilor, nu sunt incluse în taxele de mentenanță, ci sunt facturate separat fiecărui chiriaș, în funcție de consumul propriu. Deși aceste costuri au înregistrat creșteri semnificative în perioada post-pandemică, ele nu sunt analizate în acest context.

„Din perspectivă regională, România este, în linii mari, la același nivel cu țările vecine în ceea ce privește nivelul taxelor de mentenanță, ceea ce nu ar trebui să surprindă având în vedere nivelul comparabil al salariilor. De exemplu, potrivit colegilor noștri, în Ungaria taxa medie de mentenanță, fără utilități, s-a situat anul trecut în jurul valorii de 3,9 euro pe metrul pătratâ, iar în Polonia, la 4,5 euro pe metrul pătrat, diferențele fiind explicabile prin salarii și taxe locale mai mari în acele piețe”, adaugă Mihai Iustin.

Colliers anticipează că presiunile din piața muncii vor continua să influențeze aceste costuri, mai ales pe fondul creșterilor salariale. În plus, este posibil să asistăm la majorări suplimentare de taxe pe proprietate, într-un context în care România are în continuare venituri sub media europeană din impozitarea proprietăților, raportat la PIB.

Divizia de Property Management a Colliers administrează în prezent aproximativ 660.000 de metri pătrați de spații comerciale, pentru circa 400 de chiriași, cu bugete operaționale și de mentenanță care depășesc anual 30 de milioane de euro. Prin standarde operaționale solide, expertiză locală aprofundată și o abordare centrată pe client și chiriaș, echipa contribuie semnificativ la maximizarea valorii fiecărui metru pătrat aflat în administrare. Performanța diviziei a fost recunoscută la CIJ Awards 2024, unde Colliers a fost desemnată „Compania de Property Management a Anului”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*