Campania Ministerului Finanțelor și Rock FM continuă. A fost lansată o nouã ediție a programului de titluri de stat FIDELIS, în care donatorii de sânge au cea mai mare dobândã

Ministerul Finanțelor. FOTO Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor continuã parteneriatul cu Morning Glory și Rock FM, printr-o nouã ediție, cea de-a doua, a programului de titluri de stat FIDELIS în care se oferã o tranșã specialã donatorilor de sânge.

„Dupã o primã ediție a programului FIDELIS din 2023 care a adus 1000 noi donatori și investiții de 3,06 miliarde lei, am vrut ca acest demers de succes, între Ministerul Finanțelor și Rock FM sã continue, pentru cã  încurajãm donarea cu cele mai mari dobânzi pentru cei care vor sã își investeascã economiile în titluri de stat. Pe lângã dobânda de 7,3%, oferim și un prag de subscriere de zece ori mai mic pentru donatori, de la 5.000 la doar 500 de lei. Fiecare dintre noi poate fi un ambasador al acestei inițiative, îndemnând familia, prietenii, colegii și comunitatea în general sã se alãture eforturilor noastre de a face uitatã afirmația cã în România este lipsã acutã de sânge. O singurã donație de sânge poate fi împãrțitã în mai multe componente, care pot ajuta la tratarea unor afecțiuni grave, accidente, intervenții chirurgicale și boli cronice; fie cã este vorba de un pacient într-un spital, un nou-nãscut prematur sau o persoanã aflatã într-o situație de urgențã. Colegii au efectuat demersurile pentru a avea un centru de colectare și în sediul ministerului. Vã îndemn cu cãldurã sã donați și sã faceți diferența. Da, programul zilnic poate fi aglomerat, dar vã asigur cã fiecare clipã dedicatã acestui proces este o investiție, atunci când rezultatul este șansa la viațã pentru altcineva”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Donezi și ai cea mai bunã dobândã
Astfel, investitorii care se vor alãtura campaniei “România are sânge de rocker” vor beneficia de dobânda de 7,3% pentru achiziția de titluri de stat emise în lei, cu scadența la un an, cea mai mare oferitã în cadrul acestei ediții.
De asemenea, un alt beneficiu oferit investitorilor donatori este scãderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donãrii de sânge începând cu 1 ianuarie 2023.
Perioada de desfãșurare a acestei ediții este 17 – 28 iulie.
Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, prin intermediul bãncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercialã Românã, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori București.
În afarã de tranșa specialã, ediția FIDELIS care debuteazã pe 17 iulie va conține și emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale de 6,30% și respectiv 7,20%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 3,85%, respectiv 5,45%.
Valoarea nominalã a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
Comisioane zero și câștiguri neimpozabile
În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de cãtre bãncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.
Deținãtorii de titluri de stat FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilitãțile neridicate la scadențã, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.
Informații privind termenii și condițiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului FIDELIS pot fi consultate la secțiunea Datorie Publicã și pe paginile instituțiilor partenere (www.btcapitalpartners.ro; www.bcr.ro; www.brd.ro; www.alphabank.ro; www.bvb.ro – Programul FIDELIS).
Ce trebuie sã știi dacã donezi sânge
Pentru a putea dona sânge trebuie sã îndeplinești urmãtoarele condiții:

sã ai vârsta cuprinsã în intervalul 18-60 ani;

sã fii cetãțean român sau (în cazul strãinilor) sã ai rezidența legalã pe teritoriul României de minim 1 an și sã poți comunica minimal în limba românã;

sã ai la tine un act de identitate valabil (C.I., pașaport, carnet de conducere, carnet militar);

sã ai o stare generalã fizicã și psihicã bunã;

sã ai greutatea >/= 50 kg;

sã ai tensiunea arterialã sistolicã între 10 ºi 18 mmHg;

sã nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;

sã nu fii în evidențã cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);

sã nu ai predispoziție la sângerare prelungitã în caz de leziuni;

femeile sã nu fie: însãrcinate, în perioada de lãuzie, de alãptare, în perioada menstrualã sau la mai putin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual;

rezultatele analizelor din sângele prelevat din deget, înainte de donare, sã fie în limitele acceptabile pentru donare (hemoglobinã, glicemie, calciu, trombocite);

vene vizibile, bine conturate. Locul puncției sã nu aibã eczeme sau iritații.

Ce alte beneficii au donatorii
Alte beneficii pentru donatori:

adeverințã pentru transport, redus cu 50% pe metrou și RATB;

o zi liberã, plãtitã, de la muncã, sau adeverințã pentru școalã/ facultate;

bonuri de masã în valoare de 67 lei, valabile pânã la sfârșitul anului;

o datã pe an donatorii pot face un set complet de analize de sânge, gratuit, la Centrul de Transfuzie Sanguinã (la minim 1 lunã distanțã fațã de ultima donare).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*