Bucureștiul a atras fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de transport energie termică. 216 milioane euro, pentru calorifere fierbinți până în anul 2023

Bani pentru finanțări. FOTO martaposemuckel
Euro. FOTO martaposemuckel

O investiție de 216 milioane euro din fonduri nerambursabile, vizând modernizarea sistemului de transport al energiei termice din Capitală a fost aprobată de Comisia Europeană.

Proiectul care să la baza investiției este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și prevede înlocuirea a 211,94 km conducte (echivalentul a 105,97 km sistem de transport), astfel încât să fie remediată problema actuală a pierderii a aprox. 28% din volumul de căldură (de la sursă la consumator) cu ajutorul unui nou sistem de detectare a scurgerilor.

Proiectul va asigura un sistem de transport al energiei termice durabil și accesibil, sporind eficiența energetică a rețelei pentru o mai bună calitate a vieții locuitorilor și a aerului datorită unei reduceri substanțiale a gazelor arse. Se asigură, totodată, și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

“Am clarificat cu Comisia Europeană ultimele detalii legate de impactul asupra mediului. Mulțumesc colegilor de la POIM care au muncit pentru acest proiect. Primăria București trebuie să se apuce de treabă rapid pentru a finaliza proiectul în 2023”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Comisarul pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira este de părere că această investiție a UE în modernizarea unei infrastructuri esențiale pentru capitala României este un exemplu de proiect care poate îndeplini simultan obiectivele de îmbunătățire a vieții de zi cu zi a cetățenilor şi obiectivele Green Deal și care țin de schimbările climatice.

Sistemul de transport al energiei termice din București este unul dintre cele mai extinse din lume, furnizând căldură și apă caldă pentru peste 1,2 milioane persoane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*