AVBS Credit: Ce modificări importante a adus data de 1 octombrie în piaţa creditelor. Impactul IRCC după creşterea de 0,02% în ratele creditelor

Valentin Anghel, CEO & Founder, AVBS Credit. FOTO AVBS
Valentin Anghel, CEO & Founder, AVBS Credit. FOTO AVBS

Începând cu 1 octombrie, IRCC înregistrează o mică majorare de 0,02%, după ce trimestrul trecut a avut o ușoară scădere. În perioada 1 iulie – 30 septembrie 2023, IRCC a avut valoarea de 5.94%, însă odată cu noua sa actualizare, indicele de referință se ridică la valoarea de 5.96%.

Schimbarea este nesemnificativă pentru românii cu credite raportate la IRCC, ratele creditelor deja existente contractate în trecut nu vor suferi majorări importante. Cu toate acestea, cei mai afectați vor fi românii care așteptau cu entuziasm scăderea IRCC pentru a accesa credite ipotecare avantajoase și care acum sunt nevoiți să-și reconsidere deciziile în privința achiziționării locuințelor cu ajutorul împrumuturilor cu garanție imobiliară.

Românii cu credite cu dobânzi variabile legate de IRCC, contractate în trecut, nu vor beneficia de o scădere a ratelor nici trimestrul acesta. Totuşi, specialiştii de la compania de intermediere de credite bancare AVBS Credit aduc veşti îmbucurătoare pentru românii care vor să contracteze credite ipotecare în perioada următoare, aceștia pot opta în continuare pentru soluții noi de finanțare sau de refinanțare pe dobânzi fixe chiar mai mici decât marja prezentă a IRCC. Cea mai bună variantă de finanţare pentru finalul anului 2023 rămâne creditul ipotecar cu dobândă fixă, atât pentru cei care doresc să achiziţioneze un imobil, cât şi pentru aceia care se gândesc la o refinanţare.

„Noua valoare a IRCC-ului stabilită pe 1 octombrie demonstrează faptul că indicele de referință încă nu a început să scadă în mod constant, ci mai degrabă stagnează în jurul unei valori puțin sub 6%. Așadar, în contextul în care IRCC poate să se diminueze într-o manieră foarte lentă, de-a lungul mai multor trimestre, românii trebuie să ia în calcul faptul că există soluții de finanţare care NU depind de scăderea IRCC. Amânarea momentului achiziționării propriei locuințe nu este o decizie întemeiată deoarece băncile nu așteaptă scăderea IRCC pentru a-și continua activitatea și pentru a credita populația, ba chiar mențin în continuare pe piață credite ipotecare, noi sau de refinanțare, cu dobânzi fixe pe 3 sau 5 ani chiar mai mici decât actualul indice IRCC”, a declarat Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.

IRCC a crescut constant în ultimii 2 ani. La început de 2022 era 1.17%, a atins vârful maxim pe 1 aprilie 2023 cu valoarea de 5.98%, de la 1 iulie și până pe 30 septembrie a avut marja de 5.94%, iar de la 1 octombrie ne surprinde din nou și înregistrează o ușoară creștere la valoarea de 5.96%.

Atât creditele ipotecare deja contractate în trecut, cât și creditele ipotecare noi care urmează să fie obținute, au în prezent dobânzi variabile între 8.06% și chiar 9%. Pe când creditele ipotecare, noi sau de refinanțare, au dobânzi fixe care încep în prezent de la 5.79%.

Pragul de 5.96% al IRCC se va menține până la finalul lunii decembrie, la 1 ianuarie 2024 având loc o nouă actualizare IRCC.

Instituțiile bancare au încetat să mai aștepte scăderea IRCC, așa că au recurs la conceperea unor oferte pe dobânzi fixe prin intermediul cărora să mențină în continuare un flux normal și responsabil de creditare, dar și pentru a oferi soluții de refinanțare avantajoase și bune pentru cei care sunt împovărați de creditele contractate în trecut pe dobânzi variabile, care acum încă au rate destul de ridicate din cauza valorii IRCC.

Creditele ipotecare cu dobânzi fixe pot fi contractate acum la marje de dobândă mult mai accesibile decât cele variabile. Cele mai ieftine credite ipotecare ale momentului, noi sau de refinanțare, sunt:

a.Credit ipotecar cu dobânda fixă pe 3 ani de 5.79%, din anul 4 dobânda devine variabilă fiind formată din marja băncii începând de la 2.1% + IRCC.

b.Credit ipotecar cu dobânda fixă pe 5 ani de 5.89%, din anul 6 dobânda devine variabilă fiind formată din marja băncii începând de la 2.4% + IRCC.

În concluzie, planurile românilor de a-și achiziționa propriile locuințe prin credite nu mai sunt puse în așteptare din cauza valorii IRCC deoarece acum băncile au oferte de creditare pe dobânzi fixe concepute chiar pentru a susține și sprijini nevoia absolut firească a oamenilor de a locui în imobile proprii. Cu toate acestea, reamintim cititorilor noștri că toate ofertele de creditare competitive sunt valabile pe o perioadă limitată de timp, instituțiile bancare din România actualizându-le în funcție de propriile politici și obiective interne.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*