ANAT cere soluții imediate în fața blocajelor de la ieșirea din țară, nu avertismente inutile

Aglomerația la Vama Giurgiu. FOTO ANAT

Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) sesizează situația alarmantă de la frontierele țării, unde turiștii și călătorii se confruntă cu cozi de ore în șir, blocându-se în drumul lor spre destinații de vacanță dar și la revenirea în țară. ANAT consideră că este inacceptabil ca în România anului 2023 să se perpetueze astfel de probleme.

“De-a lungul ultimilor ani, am fost martorii multor situații care evidențiază durata de așteptare de ore în șir la punctele de frontieră ale României. Suntem nevoiți, de multe ori, să stăm la granița română, așteptând să părăsim țara noastră în 4-5-6 ore. Este o situație absolut incredibilă, care nu ar trebui să mai aibă loc într-o țară europeană în plin secol al XXI-lea.

ANAT a semnalat de nenumărate ori autorităților această problemă, însă situația se repetă în mod constant. Vama Giurgiu, ca exemplu, dar și alte puncte de trecere a frontierei, sunt într-o stare jalnică: clădiri degradate, lipsa toaletelor și a apei curente, oameni părăsiți în iarba de lângă punctele de control. Aceste deficiențe ar trebui să fie inacceptabile într-o țară care se mândrește cu turismul său și care se dorește o țară a ospitalității.

Este imperativ să subliniem importanța serviciilor de frontieră, care ar trebui să fie rapide, eficiente și prietenoase pentru turiști și călători, fie că aceștia intră sau ies din țară. ANAT solicită autorităților responsabile să ia măsuri urgente pentru îmbunătățirea procesului de control și facilitarea fluxului de persoane la frontierele României. Este necesară o investiție imediată în infrastructură și dotări adecvate, astfel încât să nu mai fim nevoiți să trăim astfel de umilințe.

Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE) a emis cu doar două zile în urmă o atenționare de călătorie, avertizând asupra aglomerației de la frontiere. Cu toate acestea, avertismentele nu sunt soluția! ANAT solicită Ministerului Afacerilor Externe să treacă de la avertismente la acțiuni concrete și să ofere soluții viabile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă călătorii.

ANAT solicită autorităților române să-și asume responsabilitatea și să colaboreze cu toate părțile implicate pentru a identifica soluții durabile. Este esențial ca toate instituțiile implicate, precum Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Vamală și alte entități relevante, să lucreze împreună pentru a implementa măsuri care să asigure fluiditatea și eficiența procesului de trecere a frontierei.

În plus, ANAT solicită un dialog deschis și transparent între autorități și industria turismului, pentru a înțelege nevoile și provocările cu care se confruntă agențiile de turism și turiștii. Doar prin colaborare și comunicare eficientă putem găsi soluții adecvate și durabile pentru problemele cu care ne confruntăm în prezent.

Agențiile de turism din România reprezintă un pilon important al economiei și contribuie semnificativ la dezvoltarea turismului în țară. Este responsabilitatea autorităților să creeze condiții favorabile pentru dezvoltarea acestui sector și să ofere o experiență plăcută și facilă turiștilor care aleg România ca destinație.

ANAT solicită ca această situație alarmantă să fie tratată ca o prioritate națională și să se ia măsuri imediate pentru a rezolva problemele identificate. România are potențialul de a fi o destinație turistică de top, iar acest potențial nu trebuie să fie afectat de blocajele și deficiențele de la frontiere.

ANAT rămâne deschisă dialogului și colaborării cu autoritățile pentru găsirea soluțiilor necesare și îmbunătățirea condițiilor de trecere a frontierei pentru turiști și călători. Este momentul ca autoritățile să acționeze în mod ferm și să demonstreze că România poate fi o destinație turistică cu servicii de calitate și cu o accesibilitate facilă”, a anunțat ANAT.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*