ANAR: Rezervele de apă sunt suficiente și nu există restricții în alimentarea cu apă a populației                                    

Dunărea. FOTO fietzfotos

Specialiștii Administrației Naționale „Apele Române” monitorizează constant volumele din principalele 40 de lacuri de acumulare și iau măsurile necesare în direcția păstrării rezervelor de apă. Precipitațiile din ultima lună și gestionarea eficientă a volumelor disponibile în lacurile de acumulare (cu folosință complexă) administrate de Administrația Națională „Apele Române”, respectiv Hidroelectrica, au contribuit la creșterea coeficientului de umplere ajungând astăzi la 88,24% (cu 15% mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut).

Volumul disponibil astăzi în principalele 40 de lacuri de acumulare este de 3,82 miliarde de metri cubi de apă (mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut -iulie 2022- când era de 3,45 miliarde de metri cubi de apă). Acesta este suficient pentru satisfacerea necesarului de apă pentru toți beneficiarii din localitățile mari care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață.

În ultimii 5 ani, cerința de apă a crescut de la 6,86 mld de mc de apă (2018) la 8,60 mld de mc de apă. În ultimii 20 de ani, a scăzut de la 9.19 mld mc de apă la 8.,60 mld mc de apă. Pentru cele trei categorii de utilizatori (agricultură, populație și industrie), de la 1,62 mld de mc de apă (2018) la 2,80 mld de mc de apă (2022). În ultimii 20 de ani, cerința de apă în agricultură a crescut de la 1,86 mld de mc de apă (2002) la 2.80 mld de mc de apă (2022).

Chiar dacă în acest moment, nu există probleme legate de satisfacerea necesarului de apă, vă recomandăm să economisiți apa, folosind rațional resursele. Pentru activitățile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelați la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor.

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în ușoară scădere, având valoarea de 3300 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s).

Conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va ajunge în jurul valorii de 3200 mc/s în data de 23 iulie, această prognoză fiind reactualizată zilnic

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*