Analiză Storia: Care sunt prețurile apartamentelor în principalele orașe din țară

Locuință. FOTO Pixabay.com

În luna iunie a acestui an, prețurile apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat o creștere de 17% comparativ cu luna iunie a anului trecut, conform celor mai recente date de pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. La capitolul contactărilor, datele arată că în luna mai a acestui an au fost cu 47% mai multe interacțiuni între vânzători și cumpărători comparativ cu luna iunie a anului trecut.

„Începând de astăzi, Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) a scăzut la valoarea de 5,86% pe an, de la 5,9%. Reducerea costurilor de împrumut poate stimula cererea pe piața imobiliară, influențând pozitiv dinamica tranzacțiilor. Atunci când dobânzile au un trend descendent, există o prezumție clară pentru o potențială creștere de preț a proprietăților imobiliare. Acest fenomen se datorează faptului că mai mulți cumpărători sunt motivați să achiziționeze proprietăți datorită costurilor mai mici de finanțare, ceea ce poate conduce la o creștere a cererii și, implicit, a prețurilor”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat prețurile apartamentelor de vânzare în Capitală, în luna iunie 2024

În București, prețul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi și vechi a fost în luna iunie 2024 de 1.848 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost, în iunie 2024, de 1.810 euro/metru pătrat, un preț cu 21% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior, dar similar cu cel din luna mai 2024. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.888 euro/metru pătrat, cu 17% mai ridicat față de luna iunie a anului trecut și cu 3% mai mare față de cel din luna mai a anului curent.

Evoluția prețurilor în cele mai mari orașe din țară

Comparând prețurile apartamentelor noi de vânzare cu cele ale apartamentelor vechi din cele 9 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă, se observă o serie de diferențe.

Astfel, în Timișoara regăsim cea mai mică diferență de preț între cele două tipuri de imobile (noi vs. vechi), apartamentele vechi fiind cu doar 1% mai ieftine decât apartamentele noi. De asemenea, cea mai mare diferență de preț se regăsește în cazul apartamentelor vechi din Sibiu, care sunt cu 11% mai scumpe față de cele noi. În același timp, apartamentele vechi din Oradea sunt cu 7% mai ieftine comparativ cu cele noi.

CLUJ-NAPOCA: În luna iunie a.c., prețurile medii pentru apartamentele noi și vechi din Cluj-Napoca au fost de 2.732 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.751 euro/metru pătrat, cu 11% mai ridicat comparativ cu luna iunie 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.708 euro/metru pătrat, cu 13% mai ridicat comparativ cu aceeași lună a anului anterior.

IAȘI: În luna iunie 2024, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Iași a fost de 1.608 euro/metru pătrat. De asemenea, prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere medie de 13% comparativ cu anul anterior, ajungând la 1.598 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 15%, comparativ cu luna iunie 2023, fiind de 1.629 euro/metru pătrat.

TIMIȘOARA: În luna iunie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Timișoara a fost de 1.614 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.622 euro, cu 8% mai ridicat față de aceeași lună a anului 2023. La apartamentele vechi se observă o creștere de 13%, acestea ajungând la un preț mediu de cerere de 1.611 euro/metru pătrat.

BRAȘOV: În luna iunie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Brașov a fost de 1.980  euro/metru pătrat.  De asemenea, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 2.044 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat decât cel din luna iunie 2023. Totuși, prețurile apartamentelor vechi au crescut accelerat, cu 22% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la o medie de 1.931 euro/metru pătrat.

SIBIU: În luna iunie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Sibiu a fost de 1.621 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a crescut cu 21% în luna iunie a.c. față de luna iunie din 2023, ajungând la 1.526 euro/metru pătrat. În același timp, prețurile pentru locuințele vechi au avut creșteri de 16%, ajungând la 1.691 euro/metru pătrat.

CONSTANȚA: În luna iunie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Constanța a fost de 1.751 euro/metru pătrat.  De asemenea, în luna iunie a.c., apartamentele noi au avut un preț de cerere de 1.787 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior. În același timp, apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 11% mai ridicate față de luna iunie 2023, ajungând la o valoare de 1.714 euro/metru pătrat.

ORADEA: În luna iunie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Oradea a fost de 1.582 euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 1.649 euro (în creștere cu 9% în iunie 2024 vs. 2023). Prețurile medii pentru apartamentele vechi au crescut, atingând un preț mediu de cerere de 1.537 euro/metru pătrat, cu o majorare de 16% față de aceeași perioadă a anului precedent.

CRAIOVA: În luna iunie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi din Craiova a fost de 1.614  euro/metru pătrat. De asemenea, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a fost de 1.645 euro/metru pătrat (în creștere cu 11% în iunie 2024 vs. 2023), în timp ce prețul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.601 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat comparativ cu aceeași lună anului anterior.

Analiza a fost realizată de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii în cunoștință de cauză.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*