Adunarea Generală a Acționarilor a aprobat decizia de investiție în proiectul Retehnologizării Unității 1 CNE Cernavodă

CNE Cernavodă,. FOTO SNN

SN Nuclearelectrica SA anunță că in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor convocata pentru data de 23 februarie 2022, actionarii SNN au aprobat decizia de investitie in proiectul Retehnologizarii Unitatii 1 CNE Cernavoda.

Reactoarele CANDU au o durata de viata initiala de 30 de ani. In urma unui proces de retehnologizare, aceasta durata de viata poate fi prelungita cu inca 30 de ani, ceea ce Nuclearelectrica realizeaza in prezent cu Unitatea 1, aceasta fiind pusa in exploatare comerciala in 1996.

„Retehnologizarea Unitatii 1 este un proiect pentru care echipa Nuclearelectrica a lucrat continuu din 2017, cu respectarea graficului de realizare. Este un proiect strategic pentru Romania si pentru atingerea tintelor de decarbonare. Retehnologizarea Unitatii 1 inseamna inca 30 de ani de operare in conditii de maxima securitate nucleara, dupa anul 2029, la mai putin de jumatate din costurile unui reactor nuclear nou. Prelungirea duratei de viata a unitatilor nucleare are cel mai mic cost dintre toate sursele de energie, cele regenerabile incluse. In contextul tranzitiei energetice si al decarbonarii, inseamna inca 30 de ani de operare fara emisii de CO2, in total aproximativ 150 milioane tone CO2 evitate.

Odata cu aprobarea deciziei de investitie, trecem la cea de-a doua faza a proiectului si anume, asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a U1, pregatirea executiei activitatilor identificate si definite pentru retehnologizare in Faza I si obtinerea tuturor aprobarilor si avizelor necesare desfasurarii acestui proiect. Multumesc si felicit toti colegii implicati in proiectul Retehnologizarii Unitatii 1.”- Cosmin Ghita, Director General, SN Nuclearelectrica SA

Decizia de investitie a fost aprobata in baza Studiului de Fezabilitate si a propunerii Scenariului 2 „enhanced safety” considerat optim de catre SN Nuclearelectrica SA. Varianta aprobata de actionarii SNN include modificari de proiect care asigura in plus fata de Scenariul 1 cresterea marginilor de securitate nucleara a centralei si tin cont de noile tendinte de crestere a robustetii din punct de vedere al securitatii nucleare.

Costul actual pentru implementarea Scenariului 2, Enhanced Safety, este de circa 1,85 miliarde Euro, fara a lua in calcul costurile finantarii si actualizarea cu rata inflatiei la data la care va fi semnat contractul de retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda.

„CNE Cernavoda are 25 de ani de expertiza in operare nucleara, personal inalt calificat, iar proiectul retehnologizarii Unitatii 1 valorifica aceasta expertiza. Echipa de retehnologizare este pregatita sa initieze si sa deruleze cea de-a doua faza a proiectului. Retehnologizarea unei unitati nucleare este un proces foarte complex, similar constructiei de noi unitati nucleare, dar care ofera avantaje nete de mediu si financiare, la care se adauga securitatea in aprovizionare, disponibilitate si stabilitate.”-Sorin Ghelbereu, Director Proiecte Strategice , CNE Cernavoda 

„Suntem in plin proces de formare a unei noi generatii de nuclearisti, am angajat pentru acest proiect 100 de persoane in 2021, care vor face parte din structura organizatorica a proiectului in Faza II si care beneficiaza de specializare in conformitate cu standardele nucleare. O parte din cei nou angajati va fi trimisa pentru specializare on the job in centrale din Canada care au trecut deja prin experienta retehnologizarii unitatilor nucleare.

In acelasi timp, avand in vedere toate proiectele strategice ale Nuclearelectrica, suntem in program amplu de recrutare si formare a unei noi generatii de specialisti. Anul trecut am recrutat 500 colegi, iar anul acesta avem in plan un numar similar.” Cosmin Ghita, Director General, SN Nuclearelectrica SA.

Faza 2, 2022-2026 care demareaza o data cu aproabrea deciziei de investii, cuprinde asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a Unitatii 1, pregatirea executiei activitatilor identificate si definite in Faza I pentru retehnologizarea Unitaii 1 si obtinerea tuturor aprobarilor si avizelor necesare desfasurarii acestui proiect, etapa care va dura pana la sfarsitul anului 2026.

Faza 3, 2027-2029,  a proiectului incepe odata cu oprirea Unitatii 1 si consta in derularea efectiva a lucrarilor din Proiectul de Retehnologizare a Unitatii 1, in instalatiile unitatii, precum si repunerea acesteia in functiune, in vederea exploatarii comerciale pentru un nou ciclu de functionare de 30 de ani, dupa anul 2029.

Despre Nuclearelectrica

Compania Națională „Nuclearelectrica” SA este societatea națională românească producătoare de energie electrică, termică și de combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deținând 82,49% din acțiuni și alți acționari, 17,50%, după listarea societății la bursă în 2013.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*