Adrian Câciu: “Venim cu un pachet de mãsuri pentru susținerea economiei și a gospodăriilor în această perioadă complicată și în același timp ne menținem angajamentele din PNRR”

Adrian Câciu. FOTO Facebook Adrian Câciu

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, au trecut în revistã astãzi, 28 martie, într-o întâlnire organizatã la sediul Ministerului Finanțelor, principalele direcții de acțiune pentru atenuarea impactului crizei din Ucraina și mãsurile luate de România pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliențã (PNRR). Cei doi oficiali au convenit cã actuala crizã generatã de agresiunea rusã din Ucraina reclamã mãsuri solidare și unitare ale Statelor Membre, iar continuarea reformelor și a investițiilor din planurile de redresare și reziliențã trebuie sã fie o parte a soluției în acest sens.

“România este în prima linie a eforturilor de sprijin a refugiaților din Ucraina, având în vedere cã pânã acum au intrat în țara noastrã peste 590 de mii de ucraineni, dintre care 80 de mii au rãmas pe teritoriul țãrii noastre. Beneficiile acordate refugiaților includ mãsuri active de integrare pe piața muncii sau în sistemul de educație.

Am gãsit înțelegere la nivelul Comisiei Europene la solicitãrile noastre de a acoperi o parte din costurile pentru refugiați din fonduri europene deja existente. Totodatã, la nivel comunitar trebuie sã continue analizele privind instrumentele de sprijin necesare, ținând cont de incertitudinile legate de durata și de amploarea crizei ucrainene.

În același timp, vom veni în Guvern cu un pachet de mãsuri prin care sã rãspundem provocãrilor privind creșterea prețurilor la energie și impactul mai amplu al situației din Ucraina în privința lanțurilor de aprovizionare, a pieței alimentare sau a susținerii șomajului tehnic pentru agenții economici cei mai afectați și a inserției pe piața muncii a unor categorii defavorizate. Toate aceste mãsuri vor fi promovate pe fondul menținerii tuturor angajamentelor României cu privire la reformele și investițiile din PNRR”, a subliniat ministrul Adrian Câciu.

La rândul sãu, comisarul european Paolo Gentiloni a apreciat stadiul implementãrii PNRR de cãtre România și a dat asigurãri cã țara noastrã va fi sprijinitã în continuare în eforturile de susținere a refugiaților din Ucraina.
Comisarul european a subliniat necesitatea unor mãsuri coordonate în spiritul unitãții și solidaritãții europene și în privința provocãrilor de pe piața energiei. În acest sens, demnitarul a prezentat cele trei niveluri de intervenție ale Comisiei Europene: pe termen scurt pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor la energie, pe termen mediu în direcția achizițiilor comune și a construirii rezervelor de gaze și, în perspectivã, pentru întãrirea strategiei de tranziție climaticã.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*