Acțiunile ANAF pentru colectarea veniturilor în noiembrie 2023: Aproximativ 4.000 acțiuni de control fiscal, fiind aplicate decizii de impunere de 446 milioane lei

Marcel Boloș. FOTO MIPE

Ministerul Finanțelor și Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã prezintã raportul acțiunilor întreprinse în luna noiembrie 2023 de cãtre direcțiile de specialitate din cadrul Agenției și rezultatele generate de acestea.

“În lupta noastrã împotriva evaziunii fiscale și pentru o colectare eficientã a veniturilor, ne-am angajat sã întãrim transparența și corectitudinea în sistemul fiscal. Prin intensificarea controlului în sectoarele cu risc ridicat, ne dorim sã asigurãm o bazã solidã pentru finanțarea proiectelor guvernamentale. Insistãm ca inspectorii noștri sã nu fie doar vigilenți în depistarea tranzacțiilor suspecte, ci și sã ofere suport și informații clare contribuabililor. Educația fiscalã este cheia prevenirii erorilor și a inadvertențelor, iar angajamentul nostru pentru respectarea drepturilor contribuabililor rãmâne ferm. În drumul nostru spre un sistem fiscal modern, ne concentrãm asupra reorganizãrii și transformãrii digitale, pentru a aduce eficiențã și transparențã în colectarea veniturilor”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

În vederea armonizãrii procedurilor de control fiscal cu tendințele internaționale potrivit cãrora activitatea de control fiscal devine ultima pârghie a administrației fiscale pentru realizarea conformãrii la declarare, ANAF a adoptat abordarea adaptatã și progresivã a formelor și acțiunilor de control fiscal.
În acest sens, în vederea creșterii conformãrii la declarare a contribuabililor, Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã prin structurile de control fiscal, desfãșoarã în prezent, douã tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea de la distanțã cu contribuabilul:
emiterea Notificãrii de conformare, care reprezintã un document prin care organul de inspecþie fiscalã transmite contribuabililor/plãtitorilor prezumtivi a fi selectaþi pentru efectuarea inspecției fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizãrii situației fiscale și îndeplinirii obligațiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, dupã caz.
efectuarea de acțiuni de verificare documentarã, care constau în realizarea unei analize de coerențã a situației fiscale a contribuabilului/plãtitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plãtitorului, precum și pe baza oricãror informații și documente transmise de terți sau deținute de organul fiscal, care au relevanțã pentru determinarea situației fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuși acțiunilor de control fiscal, respectiv:
– inspecția fiscalã în cazul contribuabililor care urmare a Notificãrii de Conformare, nu corecteazã și nu clarificã riscurile fiscale pentru care au fost notificați;
– controlul antifraudã în cazul contribuabililor pentru care existã indicii de evaziune fiscalã.
În luna noiembrie, în vederea creșterii conformãrii voluntare la declarare au fost comunicate contribuabililor, de cãtre organele de inspecție fiscalã, un numãr de 1.407 notificãri de conformare pentru riscuri fiscale prezumate de  71.971.326 lei;
De asemenea, în luna noiembrie 2023 au fost realizate de cãtre structurile cu atribuții de control fiscal din ANAF :
3.948 acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificãri documentare), fiind stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 446.487.926 lei, respectiv a fost diminuatã pierderea fiscalã înregistratã de contribuabili cu suma de 71.721.968 lei; 3.816 controale antifraudã,  fiind estimate implicații fiscale în valoare de 112.073.350 lei, respectiv fiind aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi și confiscãri) în valoare de 32.494.783 lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*