
ANCOM si ANRCETI publica raportul comun privind evolutiile roamingului bilateral intre Romania si Republica Moldova in 2024. Raportul evidentiaza progresele semnificative realizate in cei trei ani de aplicare a Acordului privind reducerea tarifelor de roaming si apeluri internationale intre cele doua state.
Incheiat in 2022, Acordul a generat beneficii concrete pentru cetatenii ambelor state, prin reducerea substantiala a costurilor roamingului. Aplicarea Acordului continua pana la includerea Republicii Moldova in spatiul „roaming ca acasa” al Uniunii Europene, asteptata la 1 ianuarie 2026.
Raportul integral privind evolutia serviciilor de roaming intre Romania si Moldova in anul 2024 este disponibil aici si aici.
Crestere continua a roamingului de internet si date
Evolutia roamingului bilateral in 2024 are la baza toate sursele de crestere consacrate in anii precedenti: consum mai intensiv de servicii, mai multi utilizatori in roaming si durata mai lunga a roamingului.
Consumul de internet in roaming bilateral a avut o crestere remarcabila in 2024, atingand pragul de 1 milion de GB. 75% din aceasta crestere se datoreaza intensificarii consumului de date, 14% a fost generata de cresterea numarului de utilizatori in roaming, iar restul se datoreaza prelungirii prezentei in roaming.
In 2024, costul mediu al unei zile de roaming bilateral a ramas acelasi ca in 2023, in conditiile unei cresteri semnificative (+42%) a traficului zilnic de internet. Astfel, o zi de internet in roaming in statul vecin a insemnat, in medie, un trafic de 175 MB pentru utilizatorii din Republica Moldova aflati in roaming in Romania si 63 MB pentru utilizatorii din Romania aflati in roaming in Republica Moldova.
Serviciile de telefonie in roaming, in crestere
Traficul de telefonie in roaming pe baza de numerotatie telefonica a inregistrat, de asemenea, cresteri semnificative in special in randul utilizatorilor din Republica Moldova aflati in roaming in Romania. Acestia au generat cu aproximativ 30% mai multe minute de apeluri efectuate si respectiv primite, fata de anul precedent. In cazul utilizatorilor din Romania aflati in roaming in Republica Moldova, traficul de voce a crescut cu 6% pentru apelurile efectuate si cu 8% pentru apelurile primite.
Be the first to comment