80% din redevența exploatărilor de suprafață va rămâne în bugetele locale și județene

Teren agricol

Bugetele locale și județene vor putea fi suplimentate din redevența exploatărilor de suprafață. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat, spre dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern privind metodologia de aplicare a legii care prevede acest lucru, a atras atenția ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

„Sumele provenite din redevență înseamnă un venit în plus pentru autoritățile locale și județene. Banii vor putea fi folosiți pentru proiectele comunităților locale”, a declarat ministrul.

Legea prevede ca 80% din redevențele provenite din exploatările de suprafață să revină autorităților locale și județene și 20% statului. În lipsa unei metodologii, însă, această lege nu este aplicată – a atras atenția Cseke Attila și a adăugat că proiectul de act normativ elaborat cu sprijinul ministerelor de specialitate și publicat astăzi este menit să soluționeze această lacună.

Conform proiectului de act normativ, redevența pe exploatarea prin concesiune a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, a nisipului, a pietrișului, și a altor minerale feroase și neferoase, exploatate pe teritoriul unei localități, ar fi virate direct, în proporție de 80%, autorităților din localitatea și județul respectiv, iar 20% la bugetul de stat, de către  concesionar.

„Proiectul de act normativ pune în aplicare legi în vigoare. Conform prevederilor Codului Administrativ, aceste venituri vizează, în mare parte, autoritățile locale și județene, măsurile propuse prevăd aplicarea acestui drept”, a subliniat Cseke Attila.

Conform actelor normative primare, 40% din redevențe trebuie virat direct către bugetul local, 40% către bugetul județean și 20% către stat, în fiecare lună, trimestru, semestru sau anual, conform contractului de concesiune.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*