Xiaomi anunță o creștere de 70% a profitului ajustat net din 2021

Redmi Note 11. FOTO Xiaomi

Xiaomi Corporation (“Xiaomi” sau “Grupul”; 1810.HK), o companie de electronice de consum și producție inteligentă, cu smartphone-uri și hardware inteligent conectate printr-o platformă Internet of Things (IoT), a anunțat rezultatele auditate consolidate pentru anul care s-a încheiat la data de 31 decembrie 2021.

În ciuda provocărilor de ordin economic din întreaga lume, reziliența modelului de business Xiaomi a dus la o creștere anuală consistentă. În 2021, veniturile totale au fost de 328.3 miliarde RMB, o creștere anuală de 33.5%, în timp ce profitul ajustat net pe întregul an a fost de 22.0 miliarde RMB și a reprezentat o creștere de 69.5% de la un an la altul, ambele valori anuale depășind estimările.

Creștere consistentă în piețele externe cu o cotă de piață record a livrărilor globale de telefoane inteligente

În 2021, produsele Xiaomi au atras în continuare atenția întregii lumi. Livrările globale de telefoane inteligente Xiaomi au consemnat o creștere anuală de 30.0% și a fost stabilit un nou record de 190.3 milioane de unități livrate. Potrivit Canalys, în 2021, livrările de telefoane inteligente ale companiei au fost pe locul 3 în lume, cu o cotă de piață record de 14.1%.

Tranzacțiile de pe piețele externe au înregistrat creșteri importante, pe măsură ce Xiaomi și-a continuat strategia de extindere. În 2021, veniturile din piețele externe au ajuns la 163.6 miliarde RMB, o creștere de la un an la altul de 33.7%, reprezentând 49.8% din veniturile totale. Pe lângă telefoanele inteligente, compania a înregistrat creșteri robuste pe piețele externe și la nivel de servicii de internet și IoT. Veniturile externe din servicii de internet au fost de 5.0 miliarde RMB în 2021, o creștere anuală de 84.3%, reprezentând 17.8% din total.

Cu o prezență consolidată în piețele externe, Xiaomi a continuat să își extindă avantajele competitive din piețele locale, cu creșteri ale livrărilor de telefoane inteligente în Europa, Orientul Mijlociu, America Latină, Africa și regiunea Asia Pacific. Potrivit Canalys, Xiaomi a ocupat primul loc la nivelul cotei de piață pe segmentul livrărilor de smartphone-uri în 14 țări și regiuni și s-a clasat în Top 5 în 62 de țări și regiuni din întreaga lume. În Europa, livrările de telefoane inteligente i-au adus companiei locul al doilea în 2021, cu o cotă de piață de 22.5%.

Creșterea s-a menținut la un nivel ridicat în piețele emergente. În America Latină și în Africa, livrările de telefoane inteligente Xiaomi au crescut în 2021 cu 94.0% și au înregistrat o creștere de 65.8% de la un an la altul, astfel compania devenind al 3-lea producător de smartphone-uri în ambele regiuni.

Xiaomi a continuat consolidarea canalelor de distribuție externă. Potrivit Canalys, Xiaomi a livrat peste 25 de milioane de telefoane inteligente prin canalele de distribuție din piețele externe (fără a include piețele din India, Sri Lanka, Nepal și Bangladesh) în 2021, o creștere anuală de peste 120%. Cota de piață Xiaomi pentru smartphone-uri la nivelul canalelor de distribuție s-a clasat în Top 3 în 34 de piețe externe, cu o cotă de piață în Europa în creștere de la 7.9% în 2020 la 16.8% în 2021, potrivit Canalys.

Competitivitatea pe segmentul smartphone-urilor premium s-a îmbunătățit, în timp ce strategia dual-brand a continuat să stimuleze creșterea

Angajamentul companiei de a oferi produse premium și strategia dual-brand Xiaomi au progresat. Pe baza produselor și strategiilor de marketing precise ale companiei, baza de utilizatori Xiaomi și-a continuat extinderea și diversificarea.

În 2021, livrările globale de telefoane inteligente Xiaomi cu prețuri de vânzare de la 3,000RMB sau mai mult, în China, și 300 de euro sau echivalentul sumei, în piețele externe, au depășit 24 de milioane de unități, cu mult peste cele aproximativ 10 milioane de unități livrate în 2020. Totalul livrărilor de telefoane premium a crescut de la 7% în 2020, la aproximativ 13%.

În 2021, livrările de telefoane inteligente Xiaomi cu prețuri începând de la 300 de euro au crescut cu 160% față de anul precedent. Potrivit Canalys, Xiaomi s-a clasat pe locul 3 la nivel de livrări de telefoane premium cu prețuri de 350 USD sau mai mari în 2021, acest lucru demonstrând că angajamentul Xiaomi de a oferi produse de top în piețele externe a dat roade.

Seria Xiaomi 12 a devenit una dintre cele mai populare din segmentul premium, datorită specificațiilor și tehnologiilor de top. Vânzările sale de pe toate canalele au depășit 1.8 miliarde RMB, la doar 5 minute de la lansare.

În același timp, Redmi a continuat să aducă tehnologii de ultimă oră și să ofere experiențe de utilizare supreme pentru toată lumea, la prețuri foarte accesibile. În februarie 2022, în primul minut de la lansare, vânzările Redmi K50G și Redmi K50G Mercedes-AMG Petronas Formula One Team Edition au depășit 280 de milioane RMB. În același timp, Xiaomi a continuat să-și consolideze canalele de vânzare offline din China, ceea ce a contribuit la creșterea livrărilor de pe segmentul telefoanelor inteligente premium.

Consolidarea de pe segmentul AIoT și avantajele ecosistemului intelligent

Xiaomi și-a continuat și strategia globală “Smartphone x AIoT”. Până la data de 31 decembrie 2021, numărul total al dispozitivelor conectate (fără a lua în calcul telefoanele, tabletele și laptopurile) la platforma AIoT a ajuns la 434 milioane, cu o creștere anuală de 33.6%; numărul utilizatorilor conectați la platformă cu mai mult de cinci device-uri (fără a lua în calcul telefoanele, tabletele și laptopurile) a ajuns la 8.8 milioane, reprezentând o creștere anuală de 40.4%. În decembrie 2021, numărul de utilizatori activi lunari ai asistentului AI (“小愛同學”) a ajuns la 107.0 milioane, o creștere anuală de 23.3%, în timp ce numărul de utilizatori activi lunari ai aplicației Mi Home a fost de 63.9 milioane, reprezentând o creștere anuală de 42.0%.

Datorită avantajelor poziției de lider de pe segmentul AIoT și a extinderii bazei de utilizatori, livările globale de televizoare inteligente Xiaomi au ajuns la 12.3 milioane de unități, în ciuda declinului general al pieței globale de televizoare, înregistrat în 2021. Potrivit All View Cloud (“AVC”), livrările de televizoare smart i-au adus companiei locul 1 în China pentru al treilea an consecutiv și o clasare în Top 5, la nivel global.

În 2021, livrările globale de aparate de aer condiționat au depășit 2 milioane de unități, o creștere anuală de 70%. Categoria produselor inteligente pentru casă de dimensiuni mari Xiaomi, compusă din aparate de aer condiționat, frigidere și mașini de spălat, a consemnat, de asemenea, o creștere consistentă de peste 60% de la un an la altul.

Xiaomi a lansat seria Xiaomi Pad 5 în luna august din 2021, iar tabletele s-au bucurat de un mare succes; livrările acestor produse i-au adus companiei locul 4 în China, în ultimul trimestru din 2021, potrivit Canalys.

În 2021, veniturile Xiaomi de pe segmentul produselor lifestyle au fost de 85.0 miliarde RMB, o creștere anuală de 26.1%.

Serviciile de Internet au avut o creștere solidă, iar contribuția din piețele externe s-a extins

În 2021, serviciile de Internet au avut o creștere solidă, în ciuda provocărilor din industrie, iar veniturile înregistrate pe acest segment au fost de 28.2 miliarde RMB, o creștere anuală de 18.8%.

În decembrie 2021, numărul de utilizatori activi lunari de MIUI a fost de 508.9 milioane, o creștere anuală de 28.4%. Xiaomi și-a extins baza de utilizatori activi lunari cu 112.5 milioane în 2021, inclusiv 18.8 milioane de noi utilizatori în China.

De asemenea, baza de utilizatori de internet TV a crescut cu peste 29%, iar numărul abonaților plătitori de servicii TV a crescut cu 14.5%, atingând cifra de 4.9 milioane.

În 2021, veniturile din publicitate au fost de 18.1 miliarde RMB, o creștere anuală de 42.3%, atribuită în primul rând extinderii bazei de utilizatori, proporției mai mari de telefoane inteligente premium și a capabilităților mai puternice de monetizare. În al patrulea trimestru din 2021, veniturile Xiaomi din publicitate au fost de 4.9 miliarde RMB, o creștere de la un an la altul de 34.0%, al 8-lea trimestru consecutiv de creștere.

Veniturile din servicii de internet din piețele externe au crescut cu 79.5%, la 1.6 miliarde RMB, în al patrulea trimestru din 2021.

Investiții mai mari în R&D și dzvoltarea talentelor pentru a stimula inovația și progresul tehnologic

În 2021, investițiile Xiaomi în R&D au fost de 13.2 miliarde RMB, o creștere anuală de 42.3%. Deoarece avansul tehnologic reprezintă una dintre valorile sale de bază, Xiaomi are în plan să investească peste 100 de miliarde RMB în cercetare și dezvoltare în următorii cinci ani.

Xiaomi acordă o mare importanță dezvoltării și retenției talentelor din domenul tehnologiei. Compania a oferit pentru al treilea an la rând “Xiaomi Million Dollar Technology Award”, câștigat în 2021 de echipa care a dezvoltat CyberDog. Aceasta este o dovadă în plus a suportului Xiaomi pentru descoperirile și inovațiile inginerilor săi. În plus, Xiaomi a anunțat și premii în acțiuni destinate tinerilor ingineri, specialiștilor în tehnologie, managementului și beneficiarilor “New 10-year Entrepreneurship Program”.

Xiaomi și-a demonstrat angajamentul de a oferi tehnologii de ultimă oră, prin dezvoltarea primului său senzor de imagine, ISP Surge C1, și a chip-ului de încărcare, Surge P1, implementate pe două telefoane flagship, Xiaomi MIX FOLD, respectiv Xiaomi 12 Pro. Compania a adus în lumina reflectoarelor noi tehnologii ale camerelor și procesării de imagine, prin debutul lentilei lichide la Xiaomi MIX FOLD și al algoritmului ProFocus la noile telefoane Xiaomi 12 și Xiaomi 12 Pro, acestea optimizând experiența de fotografie.

În 2021, Xiaomi a înființat laboratorul de robotică și a lansat robotul patruped CyberDog Engineering Explorer Edition; de asemenea, compania a lansat Xiaomi Smart Glasses, ochelarii inteligenți care reflectă dorința Xiaomi a explora pe cât mai multe planuri tehnologiile viitorului.

Prin modelul de business bazat pe reziliență, completat de ecosistemul inteligent și baza de utilizatori extinsă, Xiaomi își propune să depășească toate provocările macroeconomice, să își mențină creșterea solidă și să se dezvolte sustenabil.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*