Voucherele de vacanță vor fi acordate din nou pentru angajații din sistemul bugetar. Și cei din sectorul privat pot beneficia de acestea

Cameră de hotel. FOTO davidlee770924
Cameră de hotel. FOTO davidlee770924

Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență privind modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, care prevede acordarea voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul bugetar, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026.

„În cadrul ședinței de Guvern, a fost promovată reluarea acordării voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul bugetar. Ținta reglementării a fost atât asigurarea refacerii capacității de muncă și creșterea productivității beneficiarilor, cât și stimularea dezvoltării turismului intern. Subliniez acest lucru, pentru că această măsură trebuie să fie corelată cu asigurarea unui mediu concurențial sănătos. Din acest motiv, actul normativ adoptat exclude de la posibilitatea acceptării acestor vouchere de vacanță pe acei operatori economici care au o conduită neconformă cu reglementările fiscale și urmărește, în perspectivă, creșterea gradului de colectare a creanțelor bugetare”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

Mai exact, acceptarea voucherelor de vacanță, acordate de instituțiile publice, se adresează doar unităților afiliate care nu înregistrează obligații fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, mai vechi de 90 de zile. Totodată, de la 1 aprilie 2022, unitățile afiliate sunt obligate să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura.
În actualul context epidemiologic, a fost necesară și prelungirea valabilității voucherelor de vacanță emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 30 iunie 2022. Decizia a fost luată în condițiile în care o parte dintre vacanțele achiziționate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător. De asemenea, măsura va încuraja practicarea turismului intern în extrasezon.

Constantin-Daniel Cadariu a afirmat că în sectorul privat, voucherele pot fi acordate tuturor angajaţilor care au un contract individual de muncă, iar valoarea maximă poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a 6 salarii minim brute garantate pe ţară.

„Voucherele de vacanță pot fi acordate și salariaților din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de ordină în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparație cu angajații din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanță. Datorită impactului pozitiv de pe plan economic și social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată crește atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

Printre avantajele angajatorilor care acordă vouchere de vacanță menționăm 100% deductibilitate fiscală în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal și scutirea de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. De asemenea, sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale datorate de angajat.

Voucherele de vacanță primite de salariați pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate și alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear.

Emiterea voucherelor de vacanță poate fi făcută doar de către entitățile autorizate de Ministerul Finanțelor Publice. În perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic. Mai mult, în vederea digitalizării, sunt disponibile aplicații mobile gratuite pentru utilizatori, cât și platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se asigură accesul rapid la informaţii sau se pot plasa comenzi rapide și se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operațiuni și tranzacții.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*