Vatis Tech finalizează tehnologia de recunoaștere vocală și depășește giganții tech ai lumii ajungând la o acuratețe de 97% la limba română

Fondatorii Vatis Tech. FOTO prSTEPS

Tehnologia de recunoaștere vocală bazată pe inteligență artificială dezvoltată de startup-ul românesc Vatis Tech pentru limba română depășește cu mult acuratețea oferită de aplicațiile giganților tech, la transcrierea fișierelor audio-video.

Platforma finalizată în luna mai, la doar 9 luni de la prima investiție atrasă de start-up, ajunge la o acuratețe de 97% la transcrierea vocii în text, pentru  limba română. Astfel, pot fi procesate zilnic zeci de mii de fișiere prin platforma software în cloud Vatis Tech, precum înregistrări audio-video sau transmisiuni în timp real, emisiuni radio, TV,  podcast-uri, stream-uri social media live. Primii doi giganți mondiali care pun la dispoziția publicului astfel de tehnologii au o acuratețe mai mică de 90% pentru limba română.

Până în prezent, Vatis Tech a transcris deja 1.147.560 de minute de înregistrări audio video și procesează în fiecare lună un volum în continuă creștere.

Vatis Tech este o companie fondată de Adrian Ispas, Alexandru Topală și Emanuel Nazare în anul 2020, trei experți în dezvoltare software. În martie anul acesta s-a alăturat echipei pentru dezvoltarea vânzărilor Gabriel Mureșanu, un executiv cu o experiență de peste 25 de ani.

Compania a beneficiat în septembrie 2021 de o rundă de finanțare de tip pre-seed, în valoare de 200.000 de euro, din partea mai multor investitori (Early Game Ventures, Sparking Capital și Mălin Ștefănescu).

“După investiție, ne-am concentrat pe dezvoltarea algoritmilor de recunoaștere vocală în special pentru limba română, ambiționându-ne să devenim cel mai bun furnizor de tehnologie speech-to-text pentru piața locală, atât în ce privește calitatea, cât și prețul. Avem deja un feedback foarte bun din piață. Toate companiile și instituțiile care nu au putut beneficia de o soluție pentru transcrierea cu mare acuratețe a vocii în text, au acum o astfel de tehnologie la dispoziție, putând-o integra în propriile proiecte. Ne propunem totodată să participăm activ la procesul de digitalizare și automatizare al companiilor și instituțiilor naționale. Calitatea transcrierii în limba română oferită de Vatis Tech aduce cu certitudine reduceri de costuri, creșterea productivității și crează avantaje competitive”, spune Adrian Ispas, fondator și CEO al Vatis Tech.

Pentru transcrierea în limba română, start-up-ul Vatis Tech a reușit o performanță tehnologică mult așteptată de ani de zile în piața din România. Compania deja lucrează cu marii furnizori de media, atât de conținut cât și de servicii de monitorizare, și are în plan să ajungă, în perioada următoare, tehnologia preferată de majoritatea companiilor și instituțiilor guvernamentale din România.

Pentru a folosi tehnologia Vatis Tech, un utilizator trebuie doar să-și facă un cont online pe https://vatis.tech/ și să încarce fișierele audio sau video pe care le dorește transcrise. Perioada de testare gratuită include 10 de ore de conținut audio sau video ce poate fi transformat în text. Ulterior, tehnologia se poate achiziționa pe baza unor pachete de abonament pentru un număr minim de ore incluse, începând de la prețul de doar 1 euro / oră de conținut sau fără angajament de ore, pentru 2 euro / oră, plata fiind la numărul de ore de conținut transcris.

O oră de conținut de audio sau video este transcrisă automat și rapid în doar 15 – 18 minute.

Tehnologia se adresează organizațiilor care au volume mari de înregistrări audio/video ce trebuie transcrise automat în text într-un timp foarte scurt pentru prelucrări ulterioare, dar și utilizatorilor individuali și profesioniștilor (profesori, avocați, jurnaliști, vloggeri, prezentatori).

Principalii beneficiari ai tehnologiei Vatis Tech de recunoaștere vocală sunt din domenii precum media (posturile radio-TV, firmele de monitorizare), guvernamental, juridic (instanțe de judecată, companii de avocatură), medical, financiar, servicii de call center, dar și firme IT (producători sau integratori ce furnizează sisteme de înregistrare audio-video sau echipamente cu comanda vocală care au nevoie de un software de conversie din audio în text pentru a efectua transcrieri de înregistrări sau preluarea de instrucțiuni și comenzi vocale). Companiile pot folosi API-ul Vatis Tech pentru nevoile proprii de transcriere și monitorizare sau pot integra tehnologia Vatis Tech în produsele și serviciile lor beneficiind de suport dedicat.

Vatis Tech se pregătește pentru a doua rundă de finanțare în toamna acestui an în vederea expansiunii internaționale. Compania are în plan să dezvolte în următoarele 18 luni algoritmi noi de transcriere vocală pentru alte 4 – 8 limbi din zona europeană, vizând în special limbile germană, franceză, spaniolă, dar și din țările situate în Europa de Est (cehă, maghiară, poloneză) sau în zona nordică, la același nivel de acuratețe la transcriere și preț accesibil.  Lucrează deja cu tehnologia Vatis Tech companii precum mediaTrust, mWare, Agerpres, Klarmedia, Evenimentul Zilei sau diverse instituții guvernamentale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*