Toamna se numără platformele de depozitare a gunoiului de grajd

Platforma de gunoi de grajd de la Bod. FOTO Ministerul Mediului

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Unitatea de Implementare a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, continuă să adauge noi repere pe harta platformelor comunale pentru colectarea gunoiului de grajd.

Doar în luna septembrie 2021 au fost recepționate capacități totale de stocare de peste 12.500 mc/an în cinci comune din tot atâtea județe din țară. Astfel, peste 20.000 de locuitori din aceste localități rurale dispun acum de noi facilități ce respectă recomandările noului Cod de Bune Practici Agricole.

Platformele comunale înseamnă gestionare mai eficientă

Una dintre sarcinile administrațiilor locale este și aceea de a asigura condiții corespunzătoare de igienă în localitățile în care activează. Între altele, trebuie să vegheze inclusiv la evitarea poluării apelor, subterane sau de suprafață, în urma unei eventuale gestionări necorespunzătoare a gunoiului de grajd de către localnici.

Din cauza numărului mare de ferme mici și gospodării de subzistență în care sunt crescute animale, platformele comunale pentru colectarea și gestionarea gunoiului de grajd sunt soluția optimă pentru asigurarea unui management corect al gunoiului de grajd. Aceste platforme sunt construite în conformitate cu standardele în vigoare, fapt care garantează faptul că nitrații din gunoiul de grajd nu poluează apele subterane. În plus, exploatarea lor se face cu mijloace mecanizate, ceea ce conduce la obținerea unui îngrășământ organic de calitate.

Împreună cu gunoiul de grajd se pot colecta și resturi menajere sau vegetale, care pot fi supuse aceluiași regim de fermentare. Astfel, este rezolvată și problema resturilor menajere din gospodării și colectarea deșeurilor reciclabile este mult ușurată.

Nu în ultimul rând, platformele se amplasează în afara zonelor locuite, reducând substanțial disconfortul produs de bălegarul care, altfel, ar fi stocat în gospodării. De asemenea, primăriile pot asigura mai ușor și mai eficient înființarea unor perdele de vegetație în jurul platformelor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*