Suplimentarea sprijinului acordat de Banca Mondialã pentru îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor medicale

Spital. FOTO Pixabay.com

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, și Directorul de Țară pentru România al Băncii Mondiale, Tatiana Proskuryakova, au semnat la București Acordul de împrumut aferent finanțării adiționale, în valoare de 150 mil. EUR, destinatã susținerii proiectului privind reforma sectorului sanitar – îmbunãtãțirea calității și eficienței sistemului sanitar.
Această finanțare completeazã împrumutul inițial în valoare de 250 mil. EUR acordat de Banca Mondială, aflat în prezent în curs de implementare.
Pe lângă obiectivele deja demarate în cadrul proiectului inițial, prin finanțarea adițională se vor asigura în principal: modernizarea sistemului de telemedicinã, îmbunătățirea rețelei de screening pentru cancerul cervical, achiziția de echipamente pentru centrele de arși și construcția celor douã centre de arși din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii” Grigore Alexandrescu” și respectiv a Spitalului Clinic de Urgență Târgu-Mureș.
Prin obiectivele urmãrite proiectul răspunde nevoilor critice ale sistemului sanitar, în principal prin întărirea asistenței medicale în ceea ce privește tratarea marilor arși, diagnosticarea și tratarea cancerului, precum și asistența medicalã de urgență și terapie intensivă.
Agenția de implementare a proiectului este Ministerul Sănătății, iar data limită de finalizarea a acestuia este 31 decembrie 2024.

Împrumutul se va rambursa într-o singură tranșă la data 1 martie 2033 și este acordat la o dobândă variabilă bazată pe rata EURIBOR plus marja variabilă a Băncii (cota indicativă actuală fiind 0,83%).

Pandemia COVID-19 a pus sistemele de sănătate din întreaga lume sub o presiune imensă și a evidențiat necesitatea creșterii capacității sistemului pentru a răspunde rapid și eficient la noile provocãri și a asigurãrii rezilienței acestuia, cu atât mai mult cu cât nevoile medicale sunt multiple și complexe. În calitatea de ministru al Finanțelor, voi acționa asumat în această direcție și voi acorda permanent prioritate sectorului sanitar. Asistența financiară semnată astãzi, alături de sprijinul și expertiza tehnică acordate de Banca Mondială în sectorul sanitar reprezintă un pas înainte în acțiunile întreprinse de noi pentru asigurarea accesului nediscriminatoriu al cetățenilor la servicii de sănătate bazate pe cele mai bune practici în domeniu. Pe lângă investițiile deja demarate în cadrul proiectului inițial, această finanțare adițională va asigura modernizarea sistemului de telemedicină, îmbunătățirea rețelei de screening pentru cancerul cervical, achiziția de echipamente pentru centrele de arși și construcția celor două centre de arși din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii «Grigore Alexandrescu» și respectiv a Spitalului Clinic de Urgență Târgu-Mureș”, a spus ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Accesul în mod egal la un sistem medical de înaltă calitate este crucial pentru dezvoltarea durabilă a României, iar bunăstarea tuturor cetățenilor ar trebui să fie întotdeauna o prioritate”, a declarat Tatiana Proskuryakova, Director de Țară al Băncii Mondiale pentru România.

„Speranța de viață sănătoasă în România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, în timp ce decesele timpurii cauzate de boli care pot fi prevenite și complicațiile acestora afectează adesea cei mai săraci 40% membri ai societății. Prin aprobarea acestei finanțări suplimentare, reiterăm sprijinul acordat guvernului român pentru a continua reformarea sistemului de sănătate și pentru a investi mai mult și mai eficient în soluționarea provocărilor critice din acest sector vital.”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*