Studiu AON: Pierderile economice globale din 2022 cauzate de dezastre naturale au atins 313 miliarde de dolari. România, pe locul doi în Europa, după Spania, în ceea ce privește incendiile de pădure

Secetă. FOTO Pixabay.com

AON, unul dintre liderii globali ai pieței brokerilor de asigurări, anunță rezultatele studiului global  „Vreme, climă și catastrofe” (Weather, Climate and Catastrophe Insight), care măsoară modul în care aceste elemente s-au schimbat și au influențat societatea, economia și sistemul de asigurări. Potrivit studiului publicat în 2023, pierderile economice globale din 2022 cauzate de dezastre naturale au atins 313 miliarde de dolari, cu 4% peste media secolului 21, iar pierderile globale asigurate în urma dezastrelor naturale în 2022 sunt estimate la 132 de miliarde de dolari.

Cifrele arată că pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale în anul 2022 au  atins suma de 313 miliarde de dolari, depășind cu 4% media anuală înregistrată în secolul 21. Dintre acestea, companiile de asigurări au acoperit 132 de miliarde de dolari, marcând astfel 2022 ca al cincilea an cel mai costisitor an din istorie pentru industria asigurărilor.

Conform datelor citate în studiul AON, aproximativ 75% din pierderile globale asigurate au fost înregistrate în Statele Unite. Aceste cifre evidențiază o realitate alarmantă: un decalaj global de protecție de 58%, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din pierderile economice cauzate de dezastrele naturale nu sunt acoperite de asigurări.

Evenimentele climatice extreme, inclusiv valurile de căldură, perioadele de secetă şi de inundaţii continuă să stabilească noi recorduri și să impună provocări pentru economia și societatea globală În acest context, rolul companiilor de asigurări devine esențial pentru a atenua impactul economic al acestor dezastre și a îmbunătăți reziliența comunităților afectate.

În acest sens, AON, lider global în consultanță pentru gestionarea riscurilor și servicii de asigurări, a demarat o serie de inițiative și parteneriate pentru a reduce decalajul de protecție și a accelera tranziția către o economie durabilă și rezilientă la schimbările climatice. Compania dezvoltă modele complexe de evaluare a riscurilor care iau în considerare scenarii diverse și în continuă schimbare legate de climă. Acestea ajută organizațiile să înțeleagă mai bine riscurile pe care le prezintă schimbările climatice și să se pregătească pentru efectele lor.

Cifrele acestui raport evidențiază importanța consolidării eforturilor de atenuare a riscurilor și de investiții în instrumente și soluții eficiente pentru viitoarele practici de atenuare și adaptare.

„Într-o lume globalizată, consecințele dezastrelor naturale se întind mult dincolo de zonele geografice imediate ale impactului. Aceasta este o realitate pe care România o cunoaște, chiar dacă nu este afectată direct de furtuni și nu experimentează aceeași severitate a fenomenelor climatice ca alte regiuni”, a afirmat Eugen Anicescu, CEO AON România.

Un exemplu recent în acest sens îl reprezintă cutremurul devastator din Turcia, care a generat daune de aproximativ 90 de miliarde de dolari. Potrivit studiului AON, aproximativ 42% din pagube au fost acoperite de asigurări.

„Cutremurul care a avut loc în luna februarie a acestui an nu este doar o tragedie pentru Turcia, ci are și repercusiuni la nivel global, inclusiv aici, în România. Când piața asigurărilor este afectată într-o țară, prețurile vor crește nu doar în acea piață, ci pe plan global. Este esențial să înțelegem că asiguratorii au un rol cheie în gestionarea acestor provocări, implementând strategii de protecție și adaptare la nivel de piață. Totodată, e important să discutăm despre pierderile și daunele la nivel de proprietăți, fie că sunt rezidențiale sau comerciale, și să ne confruntăm cu realitatea că riscurile climatice sunt o problemă globală, ce necesită acțiune colectivă și responsabilă. Avem nevoie de o strategie integrată, globală și locală, care să permită adaptarea și protecția eficientă împotriva viitoarelor riscuri climatice. Cred ca ar trebui să înțelegem și că pe măsură ce economia României crește, va crește și valoarea daunelor pe care va trebui să le acoperim în mod individual sau colectiv”, a mai explicat Eugen Anicescu.

Cu toate că România este departe de Statele Unite în cadrul clasamentului pagubelor cauzate de dezastrele naturale, în 2022, pe teritoriul țării au ars 163.000 de hectare de teren ca urmare a incendiilor de pădure, acest bilanț provocând pagube considerabile și clasând țara pe locul 2 în Europa, după Spania, unde au ars 316.000 de hectare de teren.

Conform datelor derivate din monitorizări EFFIS făcute prin satelit, întinderea totală arsă de incendiile forestiere din Uniunea Europeană în 2022 a fost a doua cea mai mare din acest secol, depășită doar de anul 2017.

Studiul AON prognozează că alături de România, țări precum Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația sau Cipru, prezintă un risc mare de catastrofe cauzate de seisme.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*