SN Nuclearelectrica SA salută decizia Comisiei Europene de a include energia nucleara în Actul Delegat Complementar 

Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu
Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu

SN Nuclearelectrica SA saluta decizia Comisiei Europene de a adopta Actul Delegat Complementar, incluzând astfel energia nucleară și gazele naturale în domeniul de aplicare a Taxonomiei UE privind Finanțarea Durabilă. Documentul confirma astfel rolul semnificativ al acestor două surse de energie în asigurarea securității energetice a statelor și în atingerea țintelor de decarbonare.

Astfel, prin Actul Delegat, proiectele majore de investiții în domeniul nuclear, precum retehnologizarea unităților nucleare, construcția de noi capacități și dezvoltarea de tehnologii inovatoare, sunt considerate sustenabile pentru a contribui la tranziția energetică a statelor membre.

De asemenea, este recunoscut dreptul fiecarui stat UE de a-și alege propriul mix energetic național, prin raportare la resursele, expertiza și capacitățile existente. Taxonomia UE își propune să orienteze investițiile private către sursele necesare pentru a accelera tranziția energetică și pentru a atinge neutralitatea climatică.

„Includerea energiei nucleare in domeniul de aplicare a Taxonomiei UE privind Finanțarea Durabilă este un pas important pentru dezvoltarea industriei nucleare europene și recunoașterea rolului semnificativ pe care nuclearul îl are într-un mix energetic echilibrat, diversificat, durabil și stabil. Flota europeană actuală de reactoare nucleare, precum și extinderea capabilităților existente este o necesitate pentru asigurarea securității în aprovizionarea cu energie. Includerea energiei nucleare în Taxonomia UE pentru a permite statelor dezvoltarea de proiecte nucleare în timp util ne va ajuta să ne atingem mai repede țintele climatice și să contribuim la un viitor mai curat din punct de vedere energetic”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

La nivel global, conform datelor   publicate în analiza  McKinsey,  275 trilioane de dolari, sau aproximativ 9.2 trilioane/an, reprezintă fonduri necesare activelor fizice în perioada de tranziție, până la nivelul anului 20501. Fără investiții în industria nucleară, costul tranziției către o economie sustenabilă crește cu 1,6 trilioane de dolari, conform raportului Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) 2.

SN Nuclearelectrica SA are în derulare proiecte de investiții strategice în valoare estimată de 9 miliarde de Euro, printre care: Retehnologizarea Unității 1, Proiectul Unităților 3 și 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu NuScale, dar și proiecte suport pentru operarea curentă, cum este Instalația de Detritiere. Proiectele de investiții ale SNN vor contribui cu energie curată la stabilitatea energetică a Romaniei, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de specialiști.

Conform raportului cu privire la costurile energiei electrice, 2020, emis de Agenția Internațională pentru Energie (IAE)3 în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară (OECD-NEA) în 2020, retehnologizarea are cel mai scăzut cost al electricității dintre toate sursele de energie – în medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliană; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe cărbune.). Costul energiei generată de capacități nucleare noi, de mari dimensiuni, este 69 USD/MWh, în timp ce costul energiei generată de reactoarele modulare mici (SMR) NuScale este 64 USD/MWh, la costul forței de muncă din US.

Realizarea proiectelor de investiții ale SN Nuclearelectrica SA vor conduce, după anul 2031, la asigurarea a aproximativ 33% din necesarul de consum și estimativ 66% din energia fără emisii de CO2 la nivel național, precum și la evitarea eliberării în atmosferă a aproximativ 24 milioane de tone de CO2 anual.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*