Revolut își completează oferta de investiții către clienții români cu un nou produs – obligațiuni

Rolandas Juteika. FOTO Revolut

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global și mai mult de 3,5 milioane de clienți retail în România, deschide accesul clienților din piața locală la un produs nou de investiții – obligațiunile guvernamentale și corporate, oferit de entitatea lituaniană Revolut Securities Europe UAB.

Ce tip de comportament investițional adoptă europenii și românii?

Potrivit unui studiu realizat de Dynata pentru Revolut,  32% dintre respondenții români au declarat că au o toleranță redusă la risc, ceea ce îi face să se poziționeze printre europenii prudenți, care preferă investițiile mai sigure. În privința preferinței pentru instrumente investiționale cu risc scăzut, croații (38%) se află pe prima poziție și pe locul al doilea portughezii (34%), cu valori superioare mediei europene care este de 29%.

Același studiu a arătat că 23% dintre respondenții români preferă un risc moderat și de aceea înclină spre diversificarea portofoliilor, în timp ce 12% dintre respondenți arată un comportament investițional mai curajos și acceptă instrumente mai riscante. Doar bulgarii, cu 18%, sunt mai deschiși față de investițiile cu grad ridicat de risc decât românii, iar după români se poziționează slovacii cu 10%.

Românii se numără printre europenii care se declară mai interesați decât restul respondenților din studiu de investițiile pe piețele de capital și în instrumente precum bondurile, ETF-urile etc., în condițiile în care media la nivel european este de 59%, iar în România 67%.

Același studiu ne arată că sumele investite sunt mai mici în cazul respondenților din România față de cei din Europa. Dacă ponderea celor care investesc sub 100 de euro pe lună este de 22% la nivel european, în cazul românilor, procentul urcă la 29%. Între 100 și 250 de euro pe lună spun că investesc 21% dintre respondenții români, între 250 și 500 de euro – 6%, iar între 500-1.000 de euro pe lună, 4% dintre respondenți.

Obligațiunile, startul potrivit pentru investitorii precauți

Obligațiunile emise de state sau de companii private pot fi un start potrivit pentru cei care nu vor să își asume riscuri prea mari și își doresc un portofoliu divers. Evaluările bune de credit și protecția împotriva inflației contribuie și mai mult la atractivitatea lor pentru investitorii care caută stabilitate și randamente potențial de încredere. Atât guvernele, cât și corporațiile folosesc obligațiunile ca modalitate de a strânge capital, oferind investitorilor șansa de a da cu împrumut bani acestor entități,  în schimbul plății periodice a dobânzii și cu rambursarea sumei principalului.

Există diferite tipuri de obligațiuni care oferă niveluri diverse de risc și care necesită o evaluare corespunzătoare, de aceea câștigurile aduse de obligațiuni reprezintă și o modalitate de protecție de o eventuală recesiune economică.

Pentru momentul lansării, produsul propus de Revolut face posibilă tranzacționarea a aproape 40 de obligațiuni corporate și guvernamentale și lista se va extinde în perioada următoare. Suma minimă care poate fi investită este de 100 de euro, cu o taxă fixă/ tranzacție de 0,25% (cel puțin 1 euro). Se pot aplica și alte taxe sau comisioane.

Acesta este un pas mai departe făcut de Revolut în misiunea sa de a construi una dintre cele mai accesibile platforme de investiții all-in-one, cu o diversitate de instrumente potrivite atât pentru începători, cât și pentru experți. Utilizatorii pot investi în peste 2.800 de acțiuni ale companiilor listate pe bursele americane și din UE, mai mult de 500 de fonduri tranzacționate la bursă (ETF-uri) și își pot accesa în timp real investițiile, pentru a urmări evoluția acestora sau pentru a se informa din știrile bursiere disponibile în aplicație.

Tot de anul acesta, Revolut a eliminat taxa de custodie de 0,12% din valoarea de piață anuală a activelor deținute de un client, care se aplica anterior pentru deținerile în aplicație în secțiunea Tranzacționare ale clienților din Regatul Unit sau din Spațiul Economic European (SEE). În cele două arii, serviciile de tranzacționare sunt oferite de Revolut Trading Ltd și, respectiv, de entitatea lituaniană Revolut Securities Europe UAB.

„Continuăm extinderea ofertei de investiții Revolut cu obligațiuni, o modalitate adecvată de a diversifica portofoliul de investiții, de a proteja fondurile investite  împotriva incertitudinii și de a genera un venit fix. Cu randamente potențiale mai mari și beneficii de diversificare, obligațiunile oferă o alternativă convingătoare pentru investitorii care doresc să își construiască viitoarea bunăstare, optimizându-și capitalul”, a declarat Rolandas Juteika, Head of Wealth & Trading (SEE). 

Revolut a introdus recent o gamă largă de opțiuni de investiții pentru clienții săi din SEE, toate disponibile în aplicația Revolut: acțiuni tranzacționate pe piețele americane și europene, ETF-uri și acum obligațiuni. Compania a introdus, de asemenea, Trading Pro – un abonament cu plată care oferă, printre alte beneficii, acces la comisioane mai mici și limite mai mari ale comenzilor, dar și funcții de analiză suplimentare. Pentru investitori aflați la început de drum, Revolut oferă serviciul său Consultantul Robo, care este cel mai avantajos pentru clienții cu o experiență limitată sau începători sau care nu au timp să facă cercetări ample și să tranzacționeze în mod activ.

Serviciile de investiții pentru clienții din SEE sunt oferite de Revolut Securities Europe UAB (“Revolut”), o companie de investiții autorizată și reglementată de Banca Lituaniei. La fel ca în cazul oricărei investiții, acesta este un capital expus riscului. Performanțele anterioare și randamentul afișat în aplicație sunt exprimate în valori brute și nu reprezintă un indicator al viitoarelor câștiguri. Valoarea investițiilor poate fluctua, poate crește sau scădea, iar clienții ar putea primi mai puțini bani decât valoarea inițială a investiției sau pot pierde în integralitate suma investită. De asemenea, fluctuațiile cursului valutar pot influența câștigurile aduse de investiția inițială.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*