Provocarea ministrului Dezvoltării către constructor: prima creșă din cele peste 100 construită în cel mult 6 luni

Cseke Attila. FOTO Ministerul Dezvoltării

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a participat astăzi la demararea lucrărilor pentru prima creșă construită de Ministerul Dezvoltării, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

“Pentru acest moment lucrez de mai bine de un an: punerea pietrei de temelie pentru prima creșă nouă, modernă și prietenoasă cu mediul. De Crăciun ne vom putea bucura împreună și de finalizarea acestei construcții”, a declarat Cseke Attila.

Noua creșă va putea găzdui 70 de copii, fiind echipată cu săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber.

Ministerul a aprobat primele 110 creșe pentru care a fost demarată procedura de achiziție publică, în timpul căreia va fi identificat constructorul. În cazul a 21 dintre acestea a fost semnat deja contractul de execuție cu un constructor, ceea ce înseamnă că pot începe lucrările propriu zise de construcție.

“Astăzi a fost demarată construcția primei creșe, dar alte 20 pot intra, în curând în acest stadiu. Putem vedea un progres rapid în construcția de creșe, pentru că acest program a fost demarat anul trecut de Ministerul Dezvoltării, cu un proiect tip pus la dispoziția autorităților locale și finanțarea asigurată de Statul Român. Pentru că a fost o procedură bine pregătită, avem 64 de proiecte mature care pot fi finanțate prin PNRR din fonduri europene, astfel putem aloca fondurile naționale pentru construirea a mai multor creșe”, a precizat Cseke Attila.

După cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltării va construi peste 100 de creșe prietenoase cu mediul și eficiente energetic din PNRR, la care se adaugă altele, finanțate din bugetul național. Creșa nZEB (near-Zero Energy Building) va fi dotată cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. În același timp, această creșă va reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirea va avea sistem inteligent, digital de management al acestor resurse, și, în acest fel, costurile de întreținere vor fi mici.

Ministerul Dezvoltării, prin CNI, asigură finanțarea integrală a construcției, în valoare de 14,20 de milioane de lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*