Prefinanțare REACT-EU în valoare de 3,4 miliarde de euro pentru statele membre care primesc refugiați din Ucraina

Bani pentru finanțări. FOTO martaposemuckel
Euro. FOTO martaposemuckel

Pentru a sprijini statele membre care primesc și găzduiesc refugiații care au părăsit Ucraina din cauza războiului, Comisia a propus astăzi, 23 martie, majorarea cu 3,4 miliarde EUR a prefinanțării totale din REACT-EU.

Pentru a sprijini statele membre care primesc și găzduiesc refugiații care au părăsit Ucraina din cauza războiului, Comisia a propus astăzi, 23 martie, majorarea cu 3,4 miliarde EUR a prefinanțării totale din Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei. După adoptarea de către colegiuitori, această injecție imediată de lichidități, în combinație cu flexibilitatea introdusă de Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE), va accelera accesul statelor membre la fonduri pentru infrastructură, locuințe, echipamente și servicii în domeniul ocupării forței de muncă, al educației, al incluziunii sociale, al asistenței medicale și al îngrijirii copiilor.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat în legătură cu acest subiect: „Invazia ilegală și nejustificată lansată de Rusia a forțat peste 3 milioane de ucraineni să își părăsească țara, iar acest număr crește în fiecare zi. Statele membre și societatea civilă au dat dovadă de o solidaritate remarcabilă, iar UE își intensifică acțiunile pentru a se asigura că sprijinul necesar ajunge la toți cei care îi găzduiesc. De aceea, după propunerea CARE, politica de coeziune va acorda 3,4 miliarde EUR din REACT-EU statelor membre, cu precădere celor aflate în prima linie, pentru a răspunde nevoilor acestora. Suntem alături de poporul ucrainean și vom continua să oferim sprijin statelor membre pentru a-i primi pe toți cei care fug din calea războiului”.

Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a adăugat: „Având în vedere urgența și gravitatea crizei declanșate de invadarea Ucrainei de către Rusia, Uniunea Europeană caută noi modalități de a pune imediat lichidități la dispoziția celor mai afectate state membre. Prin propunerea de astăzi de a majora rata de prefinanțare în cadrul REACT-EU, 3,4 miliarde EUR vor ajunge la statele membre cât mai curând posibil, astfel încât acestea să poată oferi sprijin imediat persoanelor aflate în dificultate. Nu avem timp de pierdut”.

Un stimulent financiar pentru solidaritatea statelor membre cu Ucraina

Pentru toate statele membre, Comisia propune majorarea prefinanțării de la 11 % la 15 % din tranșa REACT-EU pentru 2021. În plus, pentru statele membre din prima linie (Ungaria, Polonia, România și Slovacia) și statele membre care au primit cel mai mare număr de persoane din Ucraina în raport cu populația lor națională (peste 1 % între 24 februarie 2022 și 23 martie 2022 – Austria, Bulgaria, Cehia și Estonia), Comisia propune majorarea procentului la 45 %. Această creștere totală a prefinanțării se ridică la 3,4 miliarde EUR, care urmează să fie plătite statelor membre după aprobarea propunerii de către colegiuitori.

În condițiile în care numărul persoanelor care fug din calea războiului crește de la o oră la alta, iar statele membre efectuează în prezent înregistrarea acestora, situația este foarte dinamică. Pentru a crea un tablou situațional care să estimeze presiunile cu care se confruntă statele membre din cauza numărului mare de sosiri, Comisia a calculat ponderea sosirilor în raport cu populația pe baza informațiilor din partea statelor membre obținute prin intermediul rețelei pentru gestionarea crizelor legate de migrație, al organizațiilor internaționale și al altor surse deschise fiabile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*