O delegație a României a participat la lucrările Forumului Națiunilor Unite pentru Păduri – UNFF17

Ionuț Sorin Banciu. FOTO Ministerul Mediului

În perioada 09-13 mai 2022 are loc cea de-a 17-a reuniune a Forumului Națiunilor Unite pentru Păduri (UNFF17), la New York, SUA, la care România participă cu o delegație condusă de Ionuț-Sorin Banciu, secretar de stat pentru relații internaționale în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Principalele subiecte de pe agenda lucrărilor UNFF17 sunt:

Implementarea Planului Strategic al Națiunilor Unite privind Pădurile 2017-2030 (UNSPF)

Pregătiri pentru evaluarea la jumătatea perioadei de raportare, respectiv în anul 2024, a eficacității UNSPF în atingerea obiectivelor sale, inclusiv strategia de comunicare și sensibilizare;

Consultări informale și finalizarea rezoluției omnibus;

Stabilirea coordonatelor privind a 18-a sesiune a UNFF;

Adoptarea raportului celei de-a 17-a sesiuni UNFF.

Totodată, Forumul din acest an a inclus și organizarea unei Mese Rotunde la Nivel Înalt (HLRT) cu tema “Răspunsul și rolul UNFF, precum și așteptările privind evoluțiile multilaterale legate de păduri”, desfășurată în data de 09 mai, care a oferit cadrul pentru discuții interactive înalților oficiali guvernamentali, organismelor Națiunilor Unite și altor organizații internaționale, precum și reprezentanților ai sectorului privat și ai societății civile, cu privire la răspunsul UNFF la evoluțiile multilaterale majore legate de păduri, precum și la rolul și așteptările sale legate de aceste evoluții.

Cu această ocazie, participanții au fost invitați să prezinte observațiile asupra acțiunilor lor viitoare și asupra rolului potențial pe care UNFF îl poate avea până în anul 2030, pentru a promova implementarea sinergică a angajamentelor care decurg din aceste evoluții globale, în special în ceea ce privește reducerea tendințelor asociate despăduririlor, alocarea de surse de finanțare a pădurilor și valorificarea parteneriatelor, precum și consolidarea implicării părților interesate.

În cadrul intervenției susținute cu ocazia Mesei Rotunde la Nivel Înalt, reprezentantul MMAP a reafirmat angajamentul României, în calitate de Stat Membru al Organizației Națiunilor Unite și al Uniunii Europene, privind protejarea și managementul durabil al pădurilor, ținând seama de faptul că, în prezent, schimbările climatice și pierderea biodiversității reprezintă probleme grave și urgente, iar impactul lor este global și la un nivel fără precedent.

”Pădurile au un rol important în protejarea și conservarea biodiversității, precum și în procesele de adaptare și reducere a efectelor schimbărilor climatice. Astfel, acestea oferă societății numeroase servicii ecosistemice, având rol în protejarea solului împotriva eroziunii, combaterea fenomenelor asociate secetei/deșertificării, protejarea biodiversității, reglarea climatului local”, a precizat secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu.

De asemenea, demnitarul a menționat faptul că susține contribuțiile Biroului UNFF17 la Forumul Politic la nivel înalt privind Dezvoltarea Durabilă pe marginea rolului vital al pădurilor în atingerea ODD 15 (Viață terestră), considerând relevantă sublinierea funcțiilor multiple ale pădurilor în combaterea efectelor schimbărilor climatice, ale secetei / deșertificării, protejarea solului, reducerea pierderii biodiversității și a poluării.

”România susține adaptarea practicilor de gospodărire a pădurilor la necesitățile impuse de schimbările climatice, economice  și sociale, având în vedere necesitatea de a promova utilizarea rațională a resurselor forestiere. Totodată, considerăm că practicile inovatoare de gestionare a biomasei forestiere, modelele de afaceri sustenabile au un rol important în promovarea unei abordări echilibrate a funcțiilor economice, sociale și de mediu ale pădurilor”, a adăugat demnitarul român.

Totodată, în cadrul intervenției, România a susținut poziția comună a UE și Statelor Membre la UNFF17, prezentată în cadrul Mesei Rotunde la Nivel Înalt organizată cu ocazia Forumului, și a subliniat necesitatea de acțiuni concrete pentru a inversa reducerea globală a suprafețelor împădurite, precum și implicarea activă și concretă pentru atingerea tuturor Obiectivelor Globale ale Pădurilor (GFG), prin diferite acțiuni, cum ar fi managementul durabil, inclusiv conservarea și restaurarea ecosistemelor forestiere.

Astfel, considerând faptul că pădurile se află sub presiunea crescândă a amenințărilor și riscurilor de dezastre (incendii, furtuni, secetă), a fost subliniat rolul pădurilor și al managementului durabil al acestora, ca exemplu de soluții bazate pe natură și abordări bazate pe ecosistem, în salvgardarea biodiversității, în atenuarea și adaptarea la schimbările climatice și în combaterea degradării terenurilor.

În ceea ce privește acțiunile viitoare și rolul potențial al UNFF până în anul 2030, România a menționat necesitatea promovării unei implementări sinergice la nivelul angajamentelor sectoriale, precum și corelarea lor cu o serie de evoluții globale, inclusiv sinergia între cele 3 convenții de la Rio (CBD, UNCCD și UNFCCC) și atingerea țintelor celor 6 Obiective Globale în domeniul Pădurilor din cadrul Planului Strategic al Națiunilor Unite privind Pădurile 2017-2030.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*