Noi capacități de stocare a gunoiului de grajd pentru prevenirea poluării apei cu nitrați în Ruginoasa, județul Iaşi

Platformă pentru gunoiul de grajd. FOTO Ministerul Mediului

Locuitorii din comuna Ruginoasa, județul Iaşi, au la dispoziţie, de acum, propria platformă comunală de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd. Aceasta este finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) prin proiectul „Controlul Integrat al  Poluării cu Nutrienți” (CIPN).

Noua platformă are o capacitate de 2.394 de metri cubi/an și va oferi micilor fermieri şi gospodari posibilitatea de a stoca în mod corespunzător bălegarul, cu respectarea noilor recomandări ale Programului de Acțiune și ale Codului de Bune Practici Agricole pentru a diminua substanțial riscul de poluare a apelor cu nitrați.

Investiția se ridică la 2.099.935 lei, sumă care acoperă amenajarea platformei și dotarea acesteia cu utilaje necesare bunei sale funcționări, din care  Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a asigurat 93%, restul de 7% fiind plătit din bugetul local.

Pe lângă platformă, UAT-ul a primit și setul de utilaje destinate colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o cisternă vidanjă şi o mașină de împrăștiat gunoiul.

Gestionarea corectă a gunoiului de grajd reprezintă una dintre cele mai importante responsabilități ale crescătorilor de animale, dar și ale autorităților locale care stabilesc modul în care costurile de exploatare a platformelor construite urmează a fi acoperite, printr-o hotărâre a Consiliului Local.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*