MIPE susține accelerarea aprobării programelor pentru perioada 2021-2027

MIPE susține accelerarea aprobării programelor pentru perioada 2021-2027. FOTO MIPE

Directorii generali responsabili cu politica de coeziune la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene susțin rolul politicii de coeziune și necesitatea unei abordări echilibrate între obiectivele stabilite la nivel european și nevoia de reducere a decalajelor de dezvoltare dintre regiuni pentru a asigura eficacitatea, corectitudinea și impactul durabil al fondurilor europene.

La reuniunea informală de joi a oficialilor statelor membre au participat și reprezentanții Comisiei Europene, Marc Lemaitre, director general, DG Regio și Andriana Sukova, director general adjunct DG Employment.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost reprezentat de către Teodora Preoteasa, director general și coordonatorul procesului de programare a fondurilor aferente politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027.

Obiectivul reuniunii a fost, în principal, schimbul de puncte de vedere asupra procesului de programare, precum și aspecte legate de încheierea perioadei de programare 2014-2020.

Reprezentantul MIPE a susținut necesitatea aprobării cu celeritate a documentelor de programare, pentru a deschide cât mai curând liniile de finanțare pentru beneficiari. Acest obiectiv a fost susținut și de oficialii Comisiei.

Totodată, directorul general al MIPE a menționat că, în procesul de programare, România a luat în considerare toate elementele care vizează obiectivul verde stabilit la nivel european, acest lucru reflectându-se pe deplin în documentele de programare, precum și necesitatea asigurării continuării actualelor proiecte mari de infrastructură (apă/apă uzată, cale ferată, eficiență energetică și surse regenerabile) care sunt vitale pentru dezvoltarea socio-economică.

De asemenea, a fost amintită diversitatea noilor instrumente de finanțare, precum Fondul de Tranziție Justă, fiind nevoie de creșterea capacității administrative a autorităților pentru a asigura o bună implementare a tuturor instrumentelor din politica de coeziune. S-a menționat că este o provocare să găsim echilibrul potrivit între măsurile necesare pentru asigurarea tranziției și dimensiunea socială a tranziției.

Reprezentanții Comisiei Europene au menționat că susțin poziția României de atinge un progres decisiv al procesului de negociere care să permită aprobarea acordurilor de parteneriat și programelor operaționale până la finalul acestui an, asigurându-se concomitent calitatea acestor documente.

Totodată, reprezentanții Comisiei au accentuat importanța incluziunii sociale în contextul creat de pandemie.

Reprezentantul MIPE a mai subliniat în final că politica de coeziune presupune angajament permanent, o abordare integrată și cooperare constantă, fiind nevoie de sprijin din partea Comisiei astfel încât să fie asigurat echilibrul atât de necesar al specificităților naționale și al cerințelor UE.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*